Ga naar de inhoud
Schadeloosstelling schuldeisers

Spyker-topman Victor Muller betaalt deel faillissementsschuld

Spyker-topman betaalde 125.000 euro. Beeld © ANP

Krijgen de schuldeisers van de failliete Spyker-bedrijven toch hun centen? Die kans lijkt iets groter geworden, want Spyker-topman Victor Muller blijkt 125.000 euro te hebben betaald aan de de curator. Of hij ook de rest van de toegezegde 1,4 miljoen euro binnen de termijn overmaakte, is onduidelijk.

Curator Dennis Steffens kan nog niet bevestigen dat Muller het toegezegde bedrag om de schuldeisers schadeloos te stellen, inmiddels volledig heeft betaald. De deadline daarvoor verliep vorige week woensdag, 21 april. "Ik kan er echter op dit moment nog niets over zeggen. Het is geen ja en geen nee; het ligt heel genuanceerd."

Terugbetalen schuldeisers

Sportwagenbouwer Spyker van ondernemer Victor Muller lijdt al jaren een zieltogend bestaan. Al heel lang bouwt de onderneming geen sportwagens meer, en afgelopen jaar gingen de bedrijfsonderdelen Spyker Services en Spyker NV failliet.

Curator Dennis Steffens moet de faillissementen afwikkelen, en wist in beide gevallen een veelbelovend akkoord met oprichter Muller te sluiten. Met de uitgifte van Spyker-obligaties zou Muller geld ophalen, waarmee de schuldeisers van beide failliete bedrijven volledig terugbetaald konden worden. Daarvoor is 1,45 miljoen euro nodig.

Victor
Lees ook:
Victor Muller wil schuldeisers Spyker Services terugbetalen

Ondanks alle toezeggingen werd er echter keer op keer geen cent betaald. Eerder dreigde curator Steffens de merkrechten van Spyker te zullen verkopen om op die manier aan geld voor de schuldeisers te komen. Muller wil die rechten behouden, omdat hij nog steeds hoopt Spyker uit de as te laten verrijzen.

Verkoop merkrechten

De dreigende verkoop van de merkrechten lijkt enig effect te hebben gesorteerd. In het jongste faillissementsverslag schrijft Steffens namelijk dat Muller onlangs 125.000 euro betaalde, zoals Autoblog eerder opmerkte.

Bovendien stelde de ondernemer tegen de curator dat hij uit de verkoop van de obligaties 'meer dan voldoende financiële middelen krijgt' om de toegezegde 1,45 miljoen euro voor de schadeloosstelling van de schuldeisers te betalen.

Victor
Lees ook:
Victor Muller gaat Spyker opnieuw proberen groot te maken

Op internet circuleert een in 2019 geactualiseerde brochure van de Engelse vennootschap Spyker Bonds Ltd, over de uitgifte van obligaties waarmee 150 miljoen euro zou worden opgehaald.

De obligaties, met een rentevergoeding van 6 procent, hebben een notering aan de beurs van Frankfurt. Of er met de uitgifte echter daadwerkelijk geld is opgehaald, en zo ja hoeveel, is echter onduidelijk.

Hoopvol

Curator Steffens toont zich hoopvol. Op basis van 'diverse informatie' concludeert hij in het verslag dat de betaling van de volledige schuld mogelijk zou moeten zijn. De curator verwacht beide faillissementen op korte termijn te kunnen afwikkelen, 'indien de gelden daadwerkelijk worden ontvangen.'

Muller was vandaag onbereikbaar voor een toelichting.