Verlies van 1,1 miljard

KLM-concurrent Lufthansa nog lang niet uit de crisis

29 april 2021 12:16
Enkele reizigers bij incheckbalies van Lufthansa op thuisbasis Frankfurt, februari 2021. Beeld © ANP / Imago Stock & People GmbH

Als de resultaten van Lufthansa een voorbode zijn voor die van Air France-KLM, dan komt er volgende week slecht nieuws uit Parijs. De Duitse concurrent van de luchtvaartcombi is nog lang niet uit de crisis. 

In de eerste drie maanden van dit jaar leed Lufthansa een verlies van 1,1 miljard euro op een omzet van 2,5 miljard. In het eerste kwartaal van 2020, toen de crisis uitbrak, leed het bedrijf een iets groter verlies, maar boekte het ook nog een fors hogere omzet. 

Cash vliegt eruit

Het bedrijf verbrandde in de eerste drie maanden van dit jaar bijna een miljard euro aan cash. Vanwege de vliegverboden en strenge reisregels komt er maar weinig geld binnen, terwijl de vaste lasten zoals salarissen en vliegtuigonderhoud wel gewoon betaald moeten worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Augustus 2020

Lufthansa lijdt 1,5 miljard verlies, bijna 700.000 euro per uur

Het bedrijf verwacht dat de situatie in het tweede kwartaal van dit jaar iets zal verbeteren. Lufthansa rekent dan op een bedrag van 200 miljoen euro per maand aan cash dat het bedrijf zal uitstromen. 

Grote ontslagronde

De milde verbetering is onder meer te danken aan een flinke ontslagronde. Eind maart had Lufthansa nog 111.262 mensen in dienst, bijna 20 procent minder dan op 31 maart 2020. 

Miniatuurvoorbeeld
Dramatisch jaar:

KLM-concurrent Lufthansa lijdt megaverlies van 6,7 miljard euro

Daarnaast breidt het bedrijf het vluchtschema uit, om te kunnen profiteren van de wens van mensen om op vakantie te gaan als dat kan. Vanwege alle geldende reisverboden, herstelt de vraag naar vliegreizen overigens maar mondjesmaat, constateert Lufthansa

Somber over herstel

Het bedrijf is dan ook een stuk somberder dan eerst over het herstel van de luchtvaart. Eerder verwachtte Lufthansa dit jaar weer op misschien wel 50 procent van het niveau van voor de crisis te zitten. Die verwachting stelt het bedrijf nu bij, naar zo'n 40 procent van het niveau van voor de crisis. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom er (nog) geen nieuw belastinggeld naar KLM gaat

De onheilstijdingen uit Keulen voorspellen weinig goeds voor de cijfers van Air France-KLM, die volgende week worden gepresenteerd.

Het Frans-Nederlandse bedrijf presteerde in 2020 minder goed dan de Duitse concurrent. AF-KLM leed een groter verlies (7 miljard tegenover 6,7 miljard) op een lagere omzet (11,1 miljard versus 13,5 miljard). 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van