'Problemen AEB zijn nu voorbij'

Amsterdam zet afvalverwerker AEB aan de straat

29 april 2021 11:54 Aangepast: 29 april 2021 15:14
Afvalverwerker AEB verbrandt het restafval uit Amsterdam en omgeving. Beeld © Ramon van Flymen / Hollandse-Hoogte / ANP

Altijd al een afvalverwerkingsbedrijf willen hebben? Vanaf vandaag kun je bieden op AEB, het Afval Energie Bedrijf (AEB) uit Amsterdam, waar de afgelopen jaren heel wat problemen waren.

De gemeente Amsterdam heeft nu nog alle aandelen AEB in handen, daarop kunnen vanaf vandaag geïnteresseerde partijen bieden.

Een bedrag dat Amsterdam minimaal wil ontvangen wil woordvoerder Vera Al niet zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdam trekt opnieuw miljoenen uit voor noodlijdende vuilverbrander

Tientallen miljoenen steun

De gemeente heeft heel wat geld gestoken in AEB, dat een tijd in de financiële problemen zat. Het ging om 35 miljoen euro.

Of dat ook het bedrag is dat Amsterdam minimaal wil ontvangen van de koper, daarover mag Al in verband met de regels voor het verkoopproces evenmin iets zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plastic afval apart inzamelen? 'Achteraf scheiden is effectiever'

Schuldenlast

Cijfers over hoe AEB draaide in 2020 zijn nog niet bekendgemaakt. Wel is bekend dat door de problemen AEB eind 2019 een schuld bij de banken had van 226 miljoen euro. Daarnaast was er een achtergestelde lening van de gemeente inclusief opgelopen rente van 147 miljoen euro, aldus Al.

Die hoge schuld is inmiddels wat gedaald. Zo werd het aandeel van AEB van 50 procent in het stadsverwarmingsproject Westpoort Warmte aan de gemeente verkocht voor 73 miljoen euro. Circa de helft van dat bedrag heeft AEB gebruikt om een deel van de schulden aan de banken af te lossen.

Problemen

AEB kwam in juli 2019 in de problemen toen het vier van de zes verbrandingslijnen moest stilleggen. Dat gebeurde omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd.

De verwerking van afval moest toen elders worden gedaan en dat kostte extra geld. Ook waren er tegenvallers bij de biomassacentrale en er was onenigheid tussen de leiding en de werkvloer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Commissarissen AEB weg na debacle met verbrandingsovens

Politieke problemen

Dat alles zorgde voor bonje in de Amsterdamse politiek. Er stapte zelfs een wethouder op. Er loopt nu een raadsenquête naar de gang van zaken bij het bedrijf.

Maar nu zijn AEB en de gemeente klaar voor de verkoop, zegt verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt. "Ook de marktomstandigheden maken het mogelijk om de verkoop van AEB te starten. De afgelopen tijd heeft AEB bedrijfsmatig en financieel een goede verbeterslag gemaakt."

Amsterdam denkt dat de verkoop in het tweede halfjaar zal worden afgerond.

Prijs is belangrijkste criterium

Of er al geïntereseerde partijen zijn en zo ja, hoeveel, daarover wil Al niets zeggen. Wel wil ze kwijt dat de markt goed is en dat er genoeg interesse is.

De prijs is het belangrijkste criterium voor de verkoop, maar daarnaast heeft Amsterdam nog een aantal eisen gesteld waaraan kopers in ieder geval moeten voldoen.

Daarbij moet de nieuwe eigenaar onder meer een langetermijnperspectief bieden. Ook behoud van werkgelegenheid speelt mee.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van