Ga naar de inhoud
Ruzie in de top

'De Volksbank wilde nóg een directeur ontslaan in zomer 2020'

Het rommelt al geruime tijd in de directiekamer van de Volksbank in Utrecht. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver

De ruzies in de top van de Volksbank vorig jaar speelden zo hoog op dat de raad van commissarissen directeur Jeroen Dijst wilde ontslaan. Als dit plan was doorgegaan, was de staatsbank in een tijdsbestek van minder dan een half jaar vier bestuurders kwijtgeraakt.

Het rommelde vorig jaar flink in de top van de bank, bleek uit publicaties van onder meer RTL Z. Topman Maurice Oostendorp vertrok eerder dan gepland, financieel bestuurder Pieter Veuger werd ontslagen en operationeel directeur Mirjam Verhoeven vertrok na een 'verschil van inzicht'. 

Directeur risicobeheer

Het had weinig gescheeld of Jeroen Dijst, de directeur risicobeheer, was in augustus vorig jaar ook gedwongen om te vertrekken. De raad van commissarissen (rvc) had het plan al opgesteld, meldt Het Financieele Dagblad op basis vertrouwelijke documenten die de krant heeft ingezien. 

Geheim
Lees ook:
Geheim rapport: verziekte sfeer in top bracht Volksbank in gevaar

Door Dijst te ontslaan, hoopte de rvc de rust in de 'disfunctionele directie' te laten terugkeren. Waarom Dijst z'n baan uiteindelijk toch kon houden, is onduidelijk. 

De Volksbank bevestigt noch ontkent de strekking van het artikel. "De periode waarin sprake was van niet optimale samenwerking in de top, waar het Fd-artikel naar verwijst, ligt achter ons", laat een woordvoerder weten. 

Te rigoureus

Een mogelijke reden voor het aanblijven van Dijst zou kunnen zijn dat er anders in korte tijd vier van de vijf directieleden zouden worden vervangen. En zeker gezien de belangrijke rollen van Veuger en Dijst, financiën en risicobeheer, was zo'n stap wellicht toch te rigoureus voor de aandeelhouder.

Dat is het ministerie van Financiën via het NL Financial Investments (NLFI). De laatste instelling beheert de belangen die de staat heeft in de Volksbank, om te voorkomen dat de politiek te direct invloed kan uitoefenen op de koers van de bank.

Het ministerie wil geen commentaar geven, omdat het 'geen formele rol' heeft in dit soort kwesties, aldus een woordvoerder. Datzelfde geldt voor het NLFI, laat een woordvoerder namens de organisatie weten. Of de instelling op de hoogte was van het plan van de rvc, wil hij niet zeggen. 

Toezichtdirecteur
Lees ook:
Toezichtdirecteur Volksbank ook weg, na rel rond greencard topman

Slechte sfeer

De top van de bank functioneerde al jaren niet naar behoren, blijkt onder meer uit een geheim rapport uit 2019 van toezichthouder ECB waar RTL Z onlangs over berichtte. De verziekte sfeer in de top vormde zelfs een risico voor het behalen van de doelen van de bank, nodig om weer op eigen benen te kunnen staan. 

Niet alleen in de top van de bank was de sfeer slecht, ook op de afdeling van Dijst zelf, meldt de krant. Anonieme medewerkers zouden begin 2020 een klokkenluidersmelding hebben gedaan bij toezichthouders AFM en DNB over de 'foute' sfeer op de afdeling risicobeheer. 

Leegloop
Lees ook:
Leegloop gaat door: twee commissarissen weg bij de Volksbank

Wat er met die klokkenluidersmelding is gebeurd, is onduidelijk. Normaal gesproken deelt de toezichthouder deze met de rvc, die vervolgens op onderzoek uitgaat, legt een insider uit. 

Wisseling van de wacht 

Vast staat wel dat het optreden van de rvc uiteindelijk reden is voor een grote schoonmaak in dit toezichthoudende orgaan van het bedrijf. Voorzitter Jan van Rutte stapte halverwege maart op, naar aanleiding van de uitkomsten van een extern onderzoek naar de verziekte sfeer in de top. Hij trok z'n conclusies overigens pas na druk vanuit het ministerie van Financiën. 

Twee commissarissen, Monika Milz en Sonja Barendregt, worden niet herbenoemd, maakte de bank vorige week bekend. Dat ook hun vertrek verre van gepland is, blijkt wel uit het feit dat er nog geen opvolgers in beeld zijn. 

Tips?

Weet u meer over de gang van zaken in de (top van de) Volksbank in het verleden of het heden? Mail deze tips gerust naar michael.niewold@rtl.nl.