Ga naar de inhoud
Overnames

Tony’s Chocolonely koopt Belgische chocoladefabriek

Tony's Chocolonely heeft een Vlaamse fabriek gekocht. Beeld © ANP

Tony’s Chocolonely heeft voortaan een eigen chocoladefabriek. Het bedrijf neemt het Belgische Althaea-De Laet over, waar al vanaf het begin in 2004 mee werd samengewerkt. De Vlaamse eigenaren gaan met pensioen en zochten een opvolger.

Over het overnamebedrag doet Tony's geen uitspraken. De komende twee jaar wordt nog nauw samengewerkt met de eigenaren en het huidige management van de fabriek.

Door de overname van de Belgische fabriek ontstaan allerlei nieuwe mogelijkheden, stelt Tony's Chocolonely in een persbericht. "We zijn hierdoor in staat om sneller te kunnen innoveren, zijn flexibeler als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe producten en het opschalen van de inkoop van onze bonen."

Pretpark

De drie jaar oude plannen voor de komst van een chocoladefabriek in Zaandam, met een pretpark zijn daarmee echter niet van de baan. "Daar werken we hard aan". Het plan werd in 2020 on hold gezet, omdat het het bedrijf 'mede door Covid-19, niet lukte om de volgende stap te nemen'.

Andere fabrieken

De overname van Althaea-De Laet betekent niet dat de samenwerking met andere fabrieken wordt stopgezet, zegt operationeel directeur Anne-Wil Dijkstra in een video.

"Dat we nu onze eigen chocoladefabriek hebben, betekent niet dat we onze andere samenwerkingspartners vergeten. We blijven gewoon samenwerken met onze eigen samenwerkingspartners in België en Nederland", aldus Dijkstra die het heeft over lange termijn-relaties.

Tony's
Lees ook:
Tony's Chocolonely uit lijst slaafvrije chocolademakers

Niet slaafvrij

De bedrijfsvoering van Althaea-De Laet wordt niet zomaar in één gelijkgetrokken met de missie van Tony's Chocolonely om 100 procent slaafvrij de norm te maken in chocolade," stelt het bedrijf.

Hoeveel procent van de chocolade van de Belgische fabriek nu slaafvrij is, is onduidelijk. Bij het Nederlandse bedrijf was niet direct iemand bereikbaar voor een reactie.

Uit lijst verwijderd

Overigens is ook de chocolade van Tony's niet helemaal slaafvrij. De Amerikaanse organisatie Slave Free Chocolate verwijderde het bedrijf begin dit jaar van een slaafvrije lijst omdat ze samenwerkt met een grote producent die cacao gebruikt die is geproduceerd met behulp van kinderarbeid.

Voor Tony's was het geen reden om te stoppen met de samenwerking.

Tony's
Lees ook:
Tony's Chocolonely krijgt eigen chocoladefabriek met pretpark