Ga naar de inhoud
Ruzie aandeelhouders

Juventus en Vitesse eisen geld van Nederlands sportdrankmerk O'sonyq

Sponsor O’sonyq ging 'enorme verplichtingen' aan, 'zonder afdoende financiering'. Beeld © ANP

Voetbalclubs Juventus en Vitesse hebben de failliete Nederlandse maker van sportdrankjes O'sonyq voor de rechter gesleept. Zij willen de afgesproken sponsorgelden op hun rekening zien.

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van O'sonyq. Curator Frederik Barthel schrijft dat de ambitieuze drankjesmaker in de eerste twee jaar van het bestaan een megaverlies leed van ruim 1,2 miljoen euro, terwijl de omzet nog geen 200.000 euro bedroeg.

O’sonyq bestormde de markt eind 2018 met een nieuw sportdrankje dat ging concurreren met klassieke merken als AA Drink, Lucozade en Isostar. De nieuwkomer uit Rijswijk maakte indruk door direct al een sponsorcontract te sluiten met de Italiaanse topclub Juventus.

Waaier aan sponsordeals

Daarbij bleef het niet. In 2019 volgde een waaier aan sponsordeals met voetbalclubs als Vitesse, AS Monaco, VfL Wolfsburg, Everton, West Ham United, Rangers en een aantal kleinere clubs.

Ook ging het bedrijf sportbonden en individuele sporters sponsoren, zoals de judobond NJB en zwembond KNZB en tennisster Kiki Bertens. Ten slotte verbond O'sonyq zich aan de Johan Cruyff Foundation, die zich inzet om kwetsbare kinderen te laten sporten.

Plotsklaps failliet

Na die veelbelovende start ging O'sonyq vorige maand plotseling op de fles. Uit onderzoek door RTL Z bleek dat de organisaties waaraan het bedrijf zich had verbonden flink het schip ingingen. Zo bleek de Cruyff Foundation nooit een cent van het bedrijf te hebben ontvangen.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse sportdrankmaker O'sonyq failliet, Johan Cruyff Foundation gedupeerd

In het zojuist verschenen eerste faillissementsverslag van curator Frederik Barthel staat dat Juventus het Italiaanse dochterbedrijf van O'sonyq inmiddels voor de rechter heeft gesleept. In Nederland blijken er rechtszaken te lopen tussen het bedrijf en Vitesse.

Hoeveel de clubs precies claimen van de sponsor, is onbekend. Vitesse gaat niet in op vragen over de rechtszaak. "Eind vorig seizoen hebben wij de sponsorovereenkomst beëindigd", laat woordvoerder Wiebe Nelissen weten. "O'sonyq heeft niet aan haar betalingsverplichtingen voldaan en de curator is nu aan zet." Juventus reageerde nog niet op een verzoek om toelichting.  

Onbehoorlijk bestuur

Volgens het verslag hebben schuldeisers nog ruim 2 miljoen euro van het bedrijf tegoed. Daaronder bevinden zich ABN Amro (288.000 euro), leveranciers (ruim een half miljoen euro) en aandeelhouders (bijna 1,2 miljoen euro).

Curator Barthel schrijft nog verder onderzoek te moeten doen naar eventueel 'onbehoorlijk bestuur' bij O'sonyq. Daarbij wijst hij erop dat het bedrijf 'enorme verplichtingen richting derden is aangegaan, terwijl de omzetten relatief marginaal waren en geen afdoende financiering was om de verplichtingen te kunnen betalen'.

Daarbij zegt de curator ook oog te hebben voor het feit dat Covid-19 'flink roet in het eten heeft gegooid'. Barthel was vandaag onbereikbaar voor een toelichting.

Ruzie aandeelhouders

Intussen geven de aandeelhouders van het bedrijf elkaar de schuld van de problemen.

Volgens oprichter Marcel Kraaibeek is O'sonyq door Juventus en Vitesse voor de rechter gesleept omdat het de sponsorverplichtingen niet nakwam. "Ik ben door investeerder Roy Thakoerdin ten onrechte uit het bestuur gezet. Daarna zijn de sponsorcontracten eenzijdig opgezegd. Dat kan natuurlijk niet. Als ik zo'n club was, zou ik ook willen dat er werd betaald."

Kraaibeek stelt dat de sponsorcontracten destijds werden afgesloten op basis van garanties van de investeerder. Ook zouden er belangrijke verkoopcontracten  in de pijplijn hebben gezeten. "De potentie is enorm."

Luchtkastelen

Investeerder Roy Thakoerdin, mede-eigenaar van het Zuid-Hollandse automatiseringsbedrijf CC Group en grote vastgoedeigenaar, bevestigt ruim 1 miljoen euro in het bedrijf te hebben gestoken.

Hij benadrukt geen garanties voor de sponsorcontracten te hebben afgegeven en stelt juist door Kraaibeek te zijn gedupeerd. "Hij heeft luchtkastelen verkocht en veel meer partijen gedupeerd. Maar ik heb geen zin om te gaan zwartepieten. Ik ben ondernemer, en wil gewoon verder."

Chauffeur eruit

Thakoerdins juridisch adviseur stelt dat hij de oprichter eind 2019 op een zijspoor heeft gezet, nadat duidelijk werd dat het bedrijf in de problemen zou komen. "Heel veel zaken bleken niet in orde te zijn, maar Kraaibeek bleef maar verplichtingen aangaan."

Daarna zou de investeerder O'sonyq zijn gaan saneren. "Hij werd bestuurder tegen wil en dank. Het is alsof je in een taxi stapt om naar Amsterdam te gaan, maar de chauffeur vervolgens naar Maastricht rijdt. Dan zet je de chauffeur er halverwege uit, om zelf te gaan rijden."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief