Corona nekt seksshops

Zusterbedrijf van erotiekwinkel Christine le Duc failliet

22 april 2021 15:14 Aangepast: 22 april 2021 15:30
Beeld © ANP

Slecht nieuws voor erotiekondernemer Erwin Cok, die drie jaar geleden doorstartte met seksshopketen Christine le Duc. Het wegblijven van toeristen als gevolg van de coronapandemie heeft de genadeklap gegeven aan vijf van zijn seksshops in de Amsterdamse rosse buurt.

Eerder deze week werd het bedrijf Ge-zed uit Terneuzen failliet verklaard. Onder het bedrijf vallen de vijf seksshops op de Amsterdamse Wallen.

Moederbedrijf van het failliete bedrijf is Sandereijn BV van Erwin Cok, waartoe ook het eind 2017 doorgestarte Christine le Duc behoort. Dat bevestigt curator Ernst Jan Beerdsen aan RTL Z.

Zuster Christine le Duc

Beerdsen benadrukt dat Christine le Duc zelf niet failliet is. "Er lijken wel enkele dwarsverbanden te zien, maar ik heb nog geen zicht op de precieze verhoudingen tussen de twee bedrijven. Ik moet eerst een inventarisatie maken van de situatie en wat zaken rond de winkels afwikkelen."

Onder het failliete bedrijf vallen volgens het register van de Kamer van Koophandel Chiquita’s Seks Paradijs in de Warmoesstraat en vier vestigingen van Erotic Discount Center op de Nieuwendijk en de Oudezijds Achterburgwal.

Wegvallen toerisme

In een eerste gesprek met eigenaar Cok kreeg curator Beerdsen al iets meer zicht op de mogelijke oorzaken van het faillissement. "Daarin is het wegvallen van het internationaal toerisme in Amsterdam als belangrijke oorzaak genoemd. Dat zou hebben geleid tot een flinke omzetval van de winkels. Ik heb dat nog in onderzoek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Seksimperium Beate Uhse brokkelt verder af, opnieuw faillissement

Cok zelf was onbereikbaar voor een toelichting. De 51-jarige erotiekondernemer is de zoon van voormalige pornokoning Gerard Cok, die in de jaren tachtig en negentig rijk werd in de seksartikelenindustrie. In 1999 verkocht vader Cok zijn verzendhuis Scala aan de Duitse beursgenoteerde erotiekgigant Beate Uhse.

Doorstart

Nadat Beate Uhse in 2017 op de klippen liep, nam zoon Erwin het bedrijfsonderdeel Christine le Duc over uit de boedel. Die keten was in de jaren vooruitlopend op de doorstart al flink ingekrompen. In 2015 en 2016 waren al zo'n 20 winkels gesloten. 

Onder leiding van Coks vriendin Audrey van Ham maakte Christine le Duc een doorstart. Sindsdien sloten nog enkele winkels hun deuren.

In een interview zei Van Ham vorig jaar dat Christine le Duc last heeft gehad van de coronacrisis, omdat de erotiekwinkels deels gesloten moesten blijven. Wel stegen de online verkopen van het bedrijf.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van