Ga naar de inhoud
Vonnis EU-hof

Op verkeerd vliegveld geland? Rekening is voor luchtvaartmaatschappij

Een stewardess van Austrian Airlines tijdens de vluchtvoorbereiding, oktober 2020. Beeld © ANP / Xinhua News Agency / eyevine

Het komt soms voor dat een vlucht moet uitwijken naar een ander vliegveld, vanwege slecht weer bijvoorbeeld. Als dat gebeurt en tot meer dan drie uur vertraging leidt, dan hebben passagiers recht op een schadevergoeding. De vliegtuigmaatschappij moet sowieso het taxiritje naar huis betalen. 

Dat kan de taxirit zijn naar het vliegveld waar de vlucht oorspronkelijk naar toe zou gaan. Een andere optie is dat de passagier op kosten van de maatschappij de taxi neemt naar een bestemming die hij zelf kiest, vonnist het Europese Hof van Justitie.

Bijvoorbeeld als het huisadres dichter ligt bij het vliegveld waarnaar is uitgeweken dan het oorspronkelijke vliegveld.

Verkeerd Berlijns vliegveld

Het vonnis draait om een zaak die is gestart door een passagier van Austrian Airlines. Dat is het Oostenrijkse dochterbedrijf van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. De Oostenrijkse rechtbank uit Korneuburg heeft de zaak doorverwezen naar het Hof in Luxemburg.

De klager zat in mei 2018 aan boord van een vlucht tussen Wenen en Berlijn Tegel. Omdat de vlucht vertraagd was en er geen nachtvluchten toegestaan waren op het inmiddels gesloten vliegveld in de buurt van de stad, werd uitgeweken naar vliegveld Berlijn Schöneveld, ruim 30 kilometer verderop. Het bedrijf bood geen vervoer aan naar Tegel en ook geen aanbod om de taxirit te betalen. 

Schadevergoeding
Lees ook:
Schadevergoeding voor Ikea-klanten die handen met gootsteenontstopper wasten

Dat hoefde niet, verdedigde Austrian Airlines zich in een rechtszaak die de klager aanspande in Oostenrijk. De Europese regels die gelden voor het betalen van schadevergoeding gelden niet voor het uitwijken naar een ander vliegveld, maar alleen voor vertragingen van minimaal 3 uur, aldus het bedrijf. 

Slecht weer als excuus

Bovendien was er sprake van buitengewone omstandigheden door slecht weer. In dat geval hoeven vliegtuigmaatschappijen überhaupt geen vergoeding te betalen bij vertraging, aldus Austrian Airlines.

Minister
Lees ook:
Minister waarschuwt: consument is geld kwijt bij faillissement luchtvaartmaatschappij

Het Europese Hof geeft de maatschappij deels gelijk. Zolang de vertraging niet verder oploopt dan de minimaal drie uur die daarvoor geldt, hoeft er geen schadevergoeding betaald te worden. Komt de passagiers later dan 3 uur dan gepland aan op het goede vliegveld óf op de eindbestemming, dan heeft hij of zij recht op de vaste schadevergoeding van 250 euro. 

Geen beroep mogelijk

En dat zou nog best eens het geval kunnen zijn, denkt Stefaan van der Jeught, woordvoerder van het EU Hof in Luxemburg. "Controles, je bagage ophalen. Dat zal dan toch nog wel nipt worden", zegt hij. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van