Zelf beleggen

Investering van 67 miljoen moet Europese groei van beleg-app Bux versnellen

22 april 2021 11:27 Aangepast: 22 april 2021 12:34
Yorick Naeff (links) neemt het stokje van ceo van Nick Bortot over. Beeld © Kirsten van Santen

Mobiel beleggingsplatform Bux heeft 67 miljoen euro aan nieuwe financiering opgehaald bij een groep internationale beleggers, geleid door techbedrijven Prosus en Tencent. Een nieuwe topman moet de ambitie waarmaken om de grootste mobiele beleggingsaanbieder van Europa te worden te worden.

Dat heeft het Amsterdamse bedrijf donderdagochtend bekendgemaakt.

Laagdrempelige app

Bux werd in 2014 opgericht door Nick Bortot, Robbert Bos, Egbert Pronk en Joost van de Wijgerd. Zij hadden de ambitie om een via een laagdrempelige app beleggen voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken.

Gebruikers kunnen er op bepaalde tijden gratis handelen in Europese en Amerikaanse aandelen en etf's, beursgenoteerd fondsen die een index volgen, zoals de AEX.

Sinds kort is ook de handel in crypto's mogelijk. Het bedrijf verdient geld met transactiekosten. Iedere keer wanneer gebruikers een aandeel kopen of verkopen, betalen ze 1 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ceo van beleg-app Bux: 'Gamestop is een les voor ons'

In de afgelopen zeven jaar is Bux gegroeid als kool. Momenteel maken een half miljoen beleggers gebruik van de mobiele beleggingsapp, zowel in Nederland als in Duitsland, Frankrijk, België en Oostenrijk. De nieuwe miljoenen moeten verdere uitbreiding binnen Europa versnellen.

Beleggen is hot

Die taak komt op het bordje van Yorick Naeff. De operationeel directeur neemt het stokje over van ceo Bortot. "We zijn nu de volgende groeifase ingegaan, waarbij de focus verschuift naar executie en nog snellere groei", zegt de afzwaaiende ceo, die in een andere rol betrokken blijft. "Ik ben ervan overtuigd dat Yorick Bux de komende jaren naar een nog hoger niveau zal tillen."

Bux heeft in ieder geval het tij mee. Aangewakkerd door de lage spaarrente, de flexibilisering van de arbeidsmarkt en het afbrokkelende pensioenstelsel is beleggen al jaren in opmars. De coronacrisis heeft de populariteit alleen maar vergroot, met name onder jongeren. Ruim de helft van de nieuwe Bux'ers is tussen de 18 en 34 jaar oud.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Particulieren beleggen voor recordbedrag in coronacrisis

De belegwoede is ook duidelijk zichtbaar bij het Amsterdamse bedrijf. Vorig jaar verzesvoudigde het aantal actieve gebruikers en in de eerste drie maanden verdubbelde het belegd vermogen. Daarmee is Bux naar eigen zeggen het snelst groeiende mobiele beleggingsplatform van Europa.

Toekomst zekerstellen

Volgens Naeff realiseren veel jongeren zich dat beleggen tegenwoordig een van de weinige manieren is hun financiële toekomst zeker te stellen. "Het is onze missie om baanbrekende producten te creëren, waarmee we deze nieuwe generatie ondersteunen om hun financiële doelen te bereiken."

Die ontwikkeling is dan ook precies de reden waarom het aan de Amsterdamse beurs genoteerde Prosus en Tencent, het Chinese moederbedrijf van WeChat waarin Prosus weer een belang heeft van bijna 30 procent, bereid zijn miljoenen op tafel te leggen.

Naast Prosus en Tencent doen ook investeerders ABN Amro Ventures, Endeit Capital, Citius en handelshuis Optiver mee, net als bestaande aandeelhouders MV Capital en Velocity Capital Fintech.

"Wij geloven dat de beurs toegankelijk moet zijn voor de nieuwe generatie beleggers", zegt Sandeep Bakshi van Prosus. "Bestaande platformen zijn duur, ingewikkeld en sluiten niet aan op de wensen en behoeften van nieuwe beleggers. Bux heeft een indrukwekkende groei laten zien en is de best gepositioneerde mobiele broker om succesvol uit te breiden."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van