Ga naar de inhoud
'Past bij nieuwe strategie'

Leegloop gaat door: twee commissarissen weg bij de Volksbank

Het hoofdkantoor van de Volksbank in Utrecht. Beeld © ANP

De hoogopgelopen ruzies in de top van de Volksbank vorig jaar eisen nog twee slachtoffers. Twee leden van de raad van commissarissen vertrekken uit dit orgaan dat toezicht houdt op de directie van de staatsbank.

De twee, Monika Milz en Sonja Barendregt, zouden vandaag herbenoemd moeten worden op de Algemene Aandeelhoudersvergadering (AvA). Dat is niet gebeurd, meldt de Volksbank in een persbericht. "Beide commissarissen hebben aangegeven niet beschikbaar te zijn voor herbenoeming", aldus het statement. 

De Volksbank heeft geen opvolgers klaarstaan voor de twee vertrekkers, wat doorgaans wel gebruikelijk is. Waarom dat nu niet het geval is, wil een woordvoerder niet zeggen. "We zijn op zoek naar geschikte kandidaten voor de vacante posities en melden het als er nieuws is", zegt hij. 

Geheim
Reconstructie van jaar onrust
Geheim rapport: verziekte sfeer in top bracht Volksbank in gevaar

Het vertrek past volgens hem 'goed in de volgende fase die de bank ingaat', met de nieuwe strategie die in februari bekend is gemaakt. De bank wil vooral vooruitkijken. "Met een nieuwe directie en topstructuur is het goed dat de rvc ook vernieuwt, dat past in dat plaatje."

Voorzitter al opgestapt

Maar het vertrek kan niet los gezien worden van de totaal uit de hand gelopen ruzies in de top van het bedrijf vorig jaar. 

Eerder al maakte voorzitter Jan van Rutte bekend dat hij vroegtijdig opstapt. Hij deed dat vanwege de harde conclusies van een onafhankelijk onderzoek naar de sfeer in de directie. Daar was volgens ingewijden wel druk van het ministerie van Financiën voor nodig. De Volksbank is sinds 2013 in handen van de staat. 

Nieuw
Maart 2021
Nieuw slachtoffer onrust De Volksbank: top-toezichthouder weg

Ervaren Milz

Als reden voor het vertrek van Milz geeft de bank dat zij er al twee termijnen als commissaris op heeft zitten. Volgens de Corporate Governance Code, waarin regels voor goed bestuur van bedrijven zijn vastgelegd, is dat het moment dat een commissaris weer moet vertrekken.

 

Maar de Code biedt ook de mogelijkheid om ervan af te wijken, door iemand nog eens twee keer twee jaar extra te benoemen. De ervaren Milz leek als vice-voorzitter een logische kandidaat om Van Rutte op te volgen. 

Druk van de toezichthouders

Waarom Barendregt, die pas een termijn commissaris was, weg zou willen, wil de bank niet kwijt. "Het is om haar moverende redenen." 

Een logischer verklaring voor het plotselinge vertrek van de twee, zonder opvolging die klaarstaat, is dat de herbenoeming onder druk van toezichthouders niet heeft plaatsgevonden, zoals eerder al gemeld werd door RTL Z. De bank wil dit ontkennen noch bevestigen. "Wij doen geen mededelingen over dergelijke processen."

Zoektocht naar financieel directeur

De magere bezetting in de rvc komt op een slecht moment, omdat de bank ook op zoek is naar een nieuwe financieel directeur (cfo) en nog drie directeuren. De zoektocht naar een nieuwe cfo verloopt zo slecht, dat er inmiddels een interimmer is benoemd. De kandidaat die de bank op het oog had, werd afgekeurd door de toezichthouders, meldde RTL Z eind maart. 

Toezichthouder
Lees ook:
Toezichthouder ligt dwars bij benoeming nieuwe cfo Volksbank