Maar niet voor Nederlandse clubs

Super League: nóg meer miljarden voor topclubs voetbal

20 april 2021 18:54 Aangepast: 21 april 2021 15:40
Bayern München won vorig jaar nog de Champions League en verdiende zo 130 miljoen euro. Beeld © EXPA/ SM/ Sven Simon/ Frank Hoermann/ POOL

De Champions League wordt verslagen door de Super League. Althans, als het aan 12 Europese topclubs ligt, die samen besloten hebben een nieuwe voetbalcompetitie op te zetten. Eentje waar nóg meer geld in omgaat. Maar Nederlandse clubs lijken nog verder op achterstand te komen.

Voetbal is oorlog. En straks gaat de strijd niet meer tussen tussen 32 teams (of 76 als je de voorrondes van de Champions League meerekent), maar tussen slechts (uiteindelijk) 20 Europese supertopclubs die hun eigen overtreffende trap van de Champions League willen beginnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese topclubs kondigen Super League aan: 'Bom onder Champions League'

Meer geld én zekerheid

Dat moet hen zekerheid opleveren. Bovenop de twaalf clubs die met het idee voor de Super Leage kwamen, is er plek voor nog eens drie 'speciale' voetbalploegen. In de plannen zijn die vijftien clubs elk jaar verzekerd van deelname aan de Super League. En dat gaat zorgen voor een stabiele inkomstenstroom.

Ze vormen daarmee in feite de elite binnen de elite van het Europese clubvoetbal.

"Dat maakt zo'n club aantrekkelijk voor sponsors en voor spelers om er een contract te tekenen", zegt Paul Adriani, die bij KPMG zich bezig houdt met sportanalyse en technologie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax is teleurgesteld in clubs die nieuwe Super League willen

Elk seizoen kunnen nog vijf andere clubs zich kwalificeren, om zich een jaartje te kunnen laven aan de grote prijzenpot. In totaal doen er dus twintig clubs mee. Maar die vijf 'gewone' ploegen delen niet mee in de televisierechten. 

Champions League ++

Bij de Champions League valt al veel te verdienen. Zo ging de winnaar van vorig jaar, het Duitse Bayern München, met zo'n 130 miljoen euro naar huis. In totaal werd er in het seizoen 2019/2020 meer dan 2 miljard euro verdeeld.

Maar voor clubs die aan de Super League meedoen vaart straks, als de plannen doorgaan, helemaal de zilvervloot binnen. Volgens de plannen kunnen de 15 clubs die de Super League beginnen elk jaar 3,5 miljard euro verdelen. Hoe dat wordt verdeeld, dat is nog niet bekend gemaakt.

Voetbalclubs zijn entertainmentbedrijven

Voetbalclubs zijn meer media- en amusementsorganisaties geworden, schrijft KPMG naar aanleiding van de plannen voor een Super League.

Het zijn mondiale merken geworden, met supporters over de hele wereld. Door sociale media kunnen ze die ook makkelijk bereiken. De kosten voor het streamen van wedstrijden zijn relatief laag.

Dat heeft er wel toe geleid dat er steeds minder clubs zijn die meedoen om de prijzen in de Champions League. In de afgelopen 20 jaar bereikten maar drie teams van buiten de vijf grote voetballanden de halve finale van de Champions League. En slechts één van hen ging er met de hoofdprijs vandoor: dat was FC Porto, in... 2004.

Stel dat die 3,5 miljard euro gelijk zou worden verdeeld, dan zou dat neerkomen op ruim 230 miljoen per club. Dat is 80 procent meer dan de winnaar van de Champions League vorig seizoen verdiende. Dat bedrag is ook 80 procent van de waarde van de hele selectie van Ajax.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Real Madrid, Chelsea en Man City per direct uit Champions League gezet'

4 miljard

De Financial Times schrijft op basis van geheime documenten dat per seizoen voor de twintig clubs zelfs meer dan 4 miljard euro zou kunnen worden binnengehaald uit tv-rechten en sponsordeals. 

Dat geld zou dan voor 32,5 procent naar de vijftien clubs gaan die de Super League starten. Een zelfde percentage wordt verdeeld onder de deelnemende twintig clubs, 20 procent zou worden verdeeld op basis van de uitslagen op het veld (je zou het bijna vergeten, maar daar gaat het ook nog om). De resterende 15 procent wordt volgens de FT verdeeld op basis van het aantal mensen dat de wedstrijden op televisie volgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Real-voorzitter Pérez: Super League gaat voetbal juist redden

Ook nog eigen sponsordeals

De pot met geld zal wel gelijkmatiger over de deelnemende clubs worden verdeeld dan in de Champions League, aldus de FT. De meestverdienende club zou maar de helft meer krijgen dan de club die het minste geld krijgt.

Bovenop al dat geld houden deelnemende clubs overigens ook nog hun inkomsten uit hun eigen sponsordeals en kaartjesverkopen.

Ajax, Feyenoord en PSV

Nederlandse clubs als Ajax zullen, zoals het er nu naar uitziet, niet bij de 15 clubs zitten die verzekerd zijn van een plek in de Super League.

Ajax zou op grond van de huidige 17e plek op de ranglijst van de Uefa mogelijk één van de vijf uitnodigingen kunnen krijgen, aldus Adriani. "Maar die geldt dan maar voor één seizoen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eredivisie collectief tegen komst Super League

Clubs die wel standaard in de Super League zitten, zullen zo een grote voorsprong hebben in hun landelijke competitie, aldus Adriani.

Toch Champions League?

Hij sluit niet uit dat de initiatiefnemers voor de Super League op de een of andere manier voor zichzelf een betere positie proberen te krijgen in een nieuwe opzet van de Champions League.

"Maar deze plannen lijken al wel vergevorderd."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van