Ga naar de inhoud
'Verkeerde indruk'

Vakbond De Unie trekt steun reorganisatie Makro terug

De Unie zet toch geen handtekening onder het sociaal plan bij Makro. Beeld © ANP

Vakbond De Unie zet toch geen handtekening onder het sociaal plan bij de reorganisatie van winkelbedrijf Makro. Dat bevestigt De Unie tegen RTL Z. Vorige week zei Makro nog dat de vakbond wél akkoord was.

Begin vorige week werd bekend dat groothandelsketen Makro een reorganisatie doorvoert in haar zeventien Nederlandse vestigingen. Daarbij moeten zo'n 300 winkelmedewerkers solliciteren op nieuwe functies, vaak tegen lagere salarissen.

Afspraak met vakbonden

In een reactie stelde Makro dat het reorganisatieproces 'heel zorgvuldig' verliep, 'in overleg met de vakbonden en de ondernemingsraad'. In een brief aan werknemers schreef het winkelbedrijf dat het met vakbonden CNV en De Unie een sociaal plan had afgesproken.

Reorganisatie
Lees ook:
Reorganisatie bij Makro raakt honderden werknemers

FNV bleek een dag later niet alleen te hebben geweigerd een handtekening onder het sociaal plan te zetten, maar ook zeer kritisch te zijn over de reorganisatie. "Dit reorganisatieplan deugt niet", zei vakbondsbestuurder Margje van der Woude.

De Unie niet akkoord

Nu laat ook De Unie weten toch afstand te nemen van de reorganisatie. "Tijdens de onderhandelingen zijn wij al heel kritisch geweest over de plannen, waarbij veel werknemers er vier salarisschalen op achteruit gaan", aldus belangenbehartiger Gerard van der Lit.

"Omdat het sociaal plan de gevolgen voor de werknemers deels opving, hebben we het toch voorgelegd aan de leden. Die hebben toen heel marginaal vóór gestemd."

Verkeerde indruk

Uiteindelijk zegt De Unie toch geen handtekening te zetten. "Vorige week ontstond commotie in de publiciteit na berichtgeving over Makro en Jumbo, waardoor de indruk is ontstaan dat De Unie achter dit soort reorganisaties staat. Dat is niet zo; daar mag geen misverstand over bestaan. Om de verkeerde indruk weg te nemen, zullen we dit sociaal plan toch niet tekenen."

Dat Makro vorige week in een brief aan het personeel suggereerde dat De Unie achter het sociaal plan stond, noemt hij 'voorbarig'.

De reorganisatie bij Makro lijkt op die bij supermarktketen Jumbo, waar personeel ook moet solliciteren op een vaak lagere functie. Toch vindt Van der Lit dat niet vergelijkbaar met wat er gebeurt bij de Makro. "Dat is in de publiciteit ten onrechte een beetje op een hoop gegooid. Bij Jumbo wordt veel geld verdiend, terwijl Makro miljoenenverliezen lijdt."

Wankele basis reorganisatie

De vraag is, of de basis onder de reorganisatie door het ontbreken van de handtekeningen van FNV en De Unie niet te wankel wordt. CNV, die zich vorige week ook kritisch over de reorganisatie uitliet, laat weten 'vooralsnog' wel achter het sociaal plan te blijven staan. "Wij delen de zorgen over de reorganisatie, maar willen een zo goed mogelijk sociaal vangnet hebben."

Vakbond
Lees ook:
Vakbond FNV woedend over reorganisatie Makro

Of het terugtrekken van De Unie gevolgen heeft voor het standpunt van de groepsondernemingsraad (GOR), is onduidelijk. GOR-voorzitter Jaap van Gisteren reageerde niet op verzoeken om toelichting. 

Vorige week zei een ander lid dat de GOR geen zelfstandig commentaar mag geven. "Alles loopt bij ons bedrijf via de communicatie-afdeling."

Invloed beperkt

In een intern filmpje over de reorganisatie voor het personeel zegt voorzitter Van Gisteren dat de groepsondernemingsraad meeleeft met de medewerkers. "Wij begrijpen heel goed dat de impact voor hen groot is."

De voorzitter benadrukt dat de invloed van de ondernemingsraad beperkt is. "Maar de invloed die er was, is volop benut." Makro wilde geen toelichting geven.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van