Mogelijk gevolgen voor banken

Prijzen winkelpanden en kantoren kunnen 25 procent dalen

19 april 2021 17:01 Aangepast: 20 april 2021 10:58
We werken meer thuis en daardoor is er minder vraag naar kantoorruimte. Beeld © ANP / Robin Utrecht

De huizenprijzen stijgen weliswaar nog flink, maar voor de prijzen van winkels en kantoren ziet het er veel minder goed uit. Die prijzen zullen mogelijk met 25 procent dalen en dat kan de gezondheid van banken en verzekeraars raken, denkt De Nederlandsche Bank (DNB).

In de eerste drie kwartalen van vorig jaar stegen de prijzen van commercieel vastgoed, zoals onder meer winkels en kantoren nog. Maar dat zal straks afgelopen zijn, denkt DNB.

Dat geldt voor commercieel vastgoed dat niet in handen is van beursgenoteerde beleggingsfondsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lagere winkelhuren: meer woningen én kansen voor winkeliers

De markt voor kantoren en winkels werd al geraakt door structurele factoren, zoals het feit dat we steeds vaker online kopen en vaker thuiswerken. Door corona is die trend versterkt, aldus DNB.

Winkels en kantoren

Binnen een termijn van meerdere jaren zullen kantoren, winkels en industrieel vastgoed met in totaal tussen de 11 en 34 procent kunnen dalen, denkt DNB, die als gemiddelde een afname met 25 procent aanhoudt.

Het zullen vooral de prijzen van kantoren en winkels zijn die te lijden zullen hebben, denkt DNB.

Appartementen kunnen ook onder het kopje commercieel vastgoed vallen, maar daarvoor zijn de vooruitzichten niet negatief.  De huizenmarkt draait nog als een tierelier. Zo stegen de huizenprijzen in de eerste drie maanden van 2021 nog met 14,7 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kantoren en winkelpanden een stuk minder in trek

Het ligt dus voor de hand dat de prijzen van kantoren en winkels meer zullen dalen dan 25 procent, beaamt DNB. Maar er is geen uitsplitsing gemaakt.

Stresstest financials

Een daling van vastgoedprijzen kan van invloed zijn op de gezondheid van financiële instellingen, zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen, aldus DNB. De lening moet namelijk terugbetaald worden. Daarom wordt een stresstest voor financiële instellingen uitgevoerd, waarvan de resultaten op 26 mei zullen worden bekendgemaakt.

Bij de vorige financiële crisis, die van 2008/2009, daalden de prijzen van commercieel vastgoed nog met 55 procent. Dat proces duurde in totaal 6,5 jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grootste stijging huizenprijzen in 20 jaar tijd: +14,7 procent

Verleden

De verwachte prijsdaling van commercieel onroerend goed heeft DNB berekend door te kijken naar de daling in het aantal transacties. DNB plaatst daar wel de kanttekening bij dat die relatie is gebaseerd op het verleden.

De situatie is nu anders, aldus DNB, omdat steun van de overheid voorkomt dat huurders in actuele geldnood komen. Mogelijk zullen vastgoedeigenaren hierdoor de crisis kunnen uitzitten en niet hun panden gedwongen hoeven te verkopen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van