Wel stijging per uur

Minder loonkosten met dank aan NOW-steun

16 april 2021 00:02 Aangepast: 16 april 2021 07:25
De loonkosten per gewerkt uur stegen. Beeld © Getty Images.

De loonkosten zijn vorig jaar voor het eerst in jaren niet gestegen. Bedrijven waren in 2020 bijna 385 miljard euro kwijt aan loonkosten. Dat is 2 miljard euro minder dan in 2019. Dat komt doordat er ook miljarden aan NOW-steun werd verleend. Er is echter een maar...

Omdat veel werknemers die nog op de loonlijst staan minder gingen werken stegen de loonkosten per uur. Het is zelfs de grootste stijging sinds 2008.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Met zijn allen gingen we minder werken: een daling van 3,4 procent in gewerkte uren. We kregen een deel van die niet gewerkte uren wel betaald. Daardoor stegen de loonkosten per gewerkt uur met 3,1 procent.

De totale loonkosten stijgen normaliter ieder jaar doordat er in sommige sectoren betere cao's met loonsverhoging van kracht worden. Bedrijven zijn dan dus meer geld kwijt. De coronasteun dempt dat effect, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Minder banen

Onduidelijk is hoe hoog de loonkosten waren geweest als er geen NOW-steun was geweest. "Er is 15 miljard euro aan NOW-steun gegeven, maar omdat zonder die steun misschien bedrijven om waren gevallen, kun je niet stellen dat de totale loonkosten dan naar 400 miljard euro omhoog waren gegaan", zegt Van Mulligen.

Het aantal banen daalde met slechts 1,2 procent. "De daling van het aantal banen en de daling van het aantal gewerkte uren is klein als je ziet wat voor klappen de economie kreeg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw minder NOW-steun: 74.000 aanvragen toegekend in vierde ronde

Bouw

De loonkosten per gewerkt uur stegen vorig jaar het hardst in de bouw: 6,7 procent. Ook in het onderwijs en in de zorg was de loonkostenstijging relatief groot, in beide gevallen ongeveer 5 procent.

In deze twee bedrijfstakken stegen de lonen per gewerkt uur sterk door loonsverhogingen en bonussen. Zo werd in de zorg de zorgbonus uitgekeerd.

Meer flexwerkers

Bij de horeca daalden de loonkosten per gewerkt uur. Werknemers kostten gemiddeld 19 euro per uur: een daling van ruim 5 procent.

 "Dat komt enerzijds door de NOW-steun en anderzijds doordat er minder mensen werden ingehuurd", aldus van Mulligen. De horeca werkt vergeleken met de bouw, zorg en het onderwijs met meer flexwerkers die niet betaald hoeven te worden als er geen werk is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

2020: Bijna 18 miljard euro aan loonkosten en vaste lasten vergoed

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van