Albert Heijn voert over anderhalve week een nieuw model door voor het middenmanagement en daardoor verdwijnen per winkel een aantal leiddingevende functies. Dat betekent dat 7500 managers hun huidige baan kwijt zijn, en een andere functie krijgen. Dat gaat straks om een lagere, vaak slechter betaalde functie bij de supermarktketen.
De managers krijgen wel compensatie voor het lagere salaris, maar die compensatie wordt afgebouwd bij cao-loonsverhogingen.
Het is al langer duidelijk dat de winkels van Albert Heijn op een nieuwe manier aangestuurd gaan worden, maar het was onduidelijk hoeveel leidinggevenden hierdoor geraakt worden. Maandag 26 april worden de veranderingen doorgevoerd.

Functies verdwijnen
De functies assistent-supermarktmanager en de teamleider vervallen. In totaal gaat het om 7500 medewerkers, zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh van Albert Heijn. Zij zijn in ieder geval die baan kwijt.
Er komen wel nieuwe functies terug, maar het gaat daarbij in de meeste gevallen om een lagere functie, met een lager salaris.

Nieuwe functies
In elke Albert Heijn is nu nog minstens één assistent-supermarktmanager, in grotere vestigingen zijn er twee. Daar komen drie managers voor in de plaats. In kleine winkels gaat het alleen om een winkelcöordinator.
Dit zijn lagere functies dan die van assistent-supermarktmanager. De huidige assistent-supermarktmanagers kunnen ook naar een andere winkel worden overgeplaatst.
Het aantal teamleiders verschilt per winkel: in grotere zijn er meer nodig dan in kleinere. In sommige Albert Heijns zijn er nu een stuk of vijf, in grotere soms het dubbele.
Teamleiders kunnen straks wel doorstromen naar de hogere functie van manager of winkelcoördinator, maar ze concurreren daarbij met assistent-supermarktmanagers. Voor de meesten is dat niet weggelegd. Die worden dan shiftleider, een lagere functie dan teamleider.

Meesten krijgen lagere functie
Albert Heijn heeft nu in Nederland zonder de kleine AH's to go, maar mét de grote XL-vestigingen, zo'n 900 winkels. Daarvan zijn er 600 een eigen vestiging, van Albert Heijn zelf dus.
De andere winkels, circa 300 dus, zijn van franchisers. In ongeveer de helft daarvan wordt het nieuwe model ook ingevoerd, zegt de woordvoerder.
De woordvoerder van Albert Heijn kon niet meteen zeggen hoeveel leidinggevenden naar een lagere functie gaan. Maar er zijn nu eenmaal meer lagere dan hogere leidinggevende functies, zodat de meeste teamleiders straks geen hogere, maar een lagere functie krijgen.

Assistent-supermarktmanagers kunnen promotie maken en supermarktmanager worden. Maar de meeste van de huidige assistent-supermarktmarktmanagers zullen manager of winkelcoördinator worden. Van de 7500 werknemers van wie de functie vervalt, krijgen de meesten dus een lagere functie.
Compensatie wordt afgebouwd
Zij worden door Albert Heijn wel gecompenseerd voor het lagere salaris dat ze straks krijgen. Maar die persoonlijke toeslag wordt voor de meesten afgebouwd volgens een schema.
Daarbij wordt, als in een nieuwe cao een loonsverhoging wordt afgesproken, voor werknemers tot 50 jaar het bedrag dat ze aan loonsverhoging krijgen voor een deel afgehaald van de persoonlijke toeslag.
Nog geen nieuwe cao
Die afbouw begint één jaar nadat de werknemer in een lagere functie is gestart. Als in dat jaar de cao-lonen stijgen, dan krijgen werknemers die stijging wel uitbetaald.
Momenteel is er geen cao. De vorige liep tot en met eind juni vorig jaar. In het kader van de onderhandelingen voor een nieuwe cao wordt wel actie gevoerd door de bonden, maar tot nu toe is er nog geen resultaat.
Jongeren hardst geraakt
Degenen die jonger zijn dan 35 jaar worden het hardst geraakt door de afbouw van de persoonlijke toeslag. Zij moeten maar liefst twee derde van het geld dat ze er in geval van een cao-loonsverhoging bijkrijgen weer inleveren doordat ze worden gekort op hun persoonlijke toeslag.
Werknemers van de 35 tot en met 44 jaar moeten dan de helft inleveren en degenen van 45 tot en met 49 jaar een derde. "Dat is een achteruitgang, je gaat immers niet volledig mee in de cao-loonsverhoging", aldus Michiel Al, vakbondsbestuurders Handel bij vakbond FNV.

Veel jongeren
Werknemers die ouder zijn worden ontzien. De toeslag wordt niet afgebouwd voor werknemers van 50 tot en met 55 jaar en voor degenen die ouder zijn wordt het salaris zelfs geïndexeerd.
Maar veel leidinggevenden in de winkels van Albert Heijn zijn relatief jong, zodat de meeste wel worden geraakt.
Beloning ceo Ahold naar 6 miljoen
De reorganisatie vindt plaats op een moment dat de Albert Heijn erg goed draait. De aandeelhouders van Ahold Delhaize, moeder van onder meer Albert Heijn, stemden deze week in met de hogere beloning voor topman Frans Muller. Hij krijgt over afgelopen jaar een totale beloning van 6 miljoen euro. Dat is 36 procent meer dan de bijna 4,4 miljoen euro van een jaar eerder.
De hogere vergoeding voor Muller komt vooral door de hogere prestatiebonussen. Het basissalaris van Muller bedraagt 1,1 miljoen euro, dat is een fractie hoger dan in 2019.
Ahold Delhaize draaide tijdens de coronacrisis goed door het massale hamsteren van boodschappen tijdens de lockdown, het sluiten van de horeca en een sterk gestegen onlineverkoop. Daar profiteren de topbestuurders van de onderneming van.
Ontevreden
Volgens de woordvoerder van Albert Heijn is er maar 'een handjevol mensen' die niet tevreden zijn met het nieuwe besturingsmodel. Maar werknemers die RTL Z sprak zijn niet zo enthousiast. "Ik wilde graag naar een hogere functie, omdat mijn functie wordt opgeheven. Ik ben 100 procent beschikbaar, maar ik ben afgewezen door Albert Heijn, zíj vonden dat ik niet 100 procent beschikbaar ben", aldus een werknemer.
"Het gaat alleen maar om geld, geld, geld, als personeel ben je alleen maar een kostenpost", zegt hij.

'Weinig zijn lid van een bond'
Een ander heeft haar demotie niet afgewacht, ze is opgestapt en heeft inmiddels een andere baan. "Tientallen in mijn regio hebben een andere baan gezocht, het raakt de mensen blijkbaar wel. Maar ze stappen niet naar de vakbond. Ik ben in mijn filiaal de enige die bij een bond is aangesloten", zegt de eerste werknemer.
"De organisatiegraad in de detailhandel is niet zo groot", beaamt Hans Korver, belangenbehartiger bij vakbond De Unie.
In een eerdere versie van dit artikel schreven we dat 7500 managers hun baan kwijt zijn. Om verwarring te voorkomen, - deze mensen worden niet ontslagen - , is deze zin aangepast. Er staat nu:
Dat betekent dat 7500 managers hun huidige baan kwijt zijn, en een andere functie krijgen.
Oproep
Wil je meer kwijt hierover of heb je tips over supermarkten zoals Albert Heijn, Jumbo of andere bedrijven die gaan reorganiseren? Stuur dan een mail naar paul.le.clercq@rtl.nl.

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief
Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief.