Vakbond FNV staat niet achter de reorganisatie bij winkelgigant Makro, waarbij honderden werknemers moeten solliciteren op nieuwe functies, vaak in een lagere salarisschaal. "Dit is te belachelijk voor woorden."
Gisteren meldde RTL Z dat Makro een reorganisatie uitvoert, waarbij zo'n 300 medewerkers van de zeventien winkelvestigingen moeten solliciteren op een nieuwe functie. Volgens de groothandel komen als gevolg van de reorganisatie meer banen beschikbaar.
Bezuinigingsmaatregel
Maar de meeste nieuwe functies kennen lagere salarissen, aldus FNV. "Veel werknemers gaan er een paar functiegroepen op achteruit. Dit is gewoon een verkapte bezuinigingsmaatregel", zegt vakbondsbestuurder Margje van der Woude. "In gewoon Hollands: Makro wil meer personeel voor minder geld."

De vakbond erkent dat het niet goed gaat met Makro, dat al jaren met verlies draait. "Maar dit reorganisatieplan deugt niet. Het is te belachelijk voor woorden dat je werknemers die al 20 jaar voor de organisatie werken, laat solliciteren op een nieuwe functie."
Onzekerheid
Ook maakt FNV bezwaar tegen de manier waarop de reorganisatie is voorbereid. "Makro eiste van ons een totale geheimhoudingsplicht. Dat maakt het als vakbond moeilijk om te overleggen met de werknemers. De informatievoorziening over de reorganisatie was slecht, waardoor er veel onzekerheid en frustratie onder de werknemers ontstond."
FNV ging dan ook niet akkoord met het sociaal plan. "Wij zijn van de onderhandelingstafel weggelopen. We bestuderen de mogelijkheden om actie te ondernemen. Maar de actiebereidheid bij Makro lijkt beperkt. De angst onder het personeel is groot. Dit is de zoveelste reorganisatie bij het bedrijf, en de werknemers lijken murw te zijn."

Verontwaardigd
Verschillende werknemers, die anoniem willen blijven, betonen zich bezorgd of verontwaardigd over de reorganisatie. "Dit zal in veel gevallen heftige financiële consequenties hebben voor de werknemers", zegt de een.
"Makro bewijst hiermee maar weer eens dat het personeel niets waard is", zegt een ander. "Waar andere winkelbedrijven een coronabonus uitkeerden, keerde Makro niets aan het personeel uit. Terwijl deze mensen veel extra uren moesten werken en veel risico liepen."
Gevolgen deels opgevangen
Makro benadrukte gisteren in een brief aan het personeel en tegenover RTL Z dat de vakbonden CNV en De Unie wel akkoord zijn gegaan met het sociaal plan. "Het hele proces verloopt zeer zorgvuldig, in overleg met de vakbonden en de ondernemingsraad", zei een woordvoerster.
Volgens CNV fungeert het sociaal plan deels als vangnet. "Het is goed dat er meer werkgelegenheid komt, maar minder goed dat werknemers straks bijna dezelfde werkzaamheden uitvoeren tegen minder salaris", verklaart vakbondsbestuurder Arie Kasper van CNV.
"Met het sociaal plan zijn we erin geslaagd dat voor een deel op te vangen. De bestaande werknemers krijgen een persoonlijke toeslag, die wel wordt afgebouwd."
Verliezen
Ook tekent hij aan dat Makro de reorganisatie 'niet uit weelde' doorvoert. De Nederlandse dochter van de Duitse groothandelsgigant Metro draait al jaren met flinke verliezen.
Afgelopen boekjaar bedroeg het verlies van Makro Nederland 45 miljoen euro op een omzet van bijna 800 miljoen. Het Duitse moederconcern Metro boekte vorig jaar een winst van 471 miljoen op een omzet van ruim 25,6 miljard euro.