Geen terrassen open

Teleurstelling bij ondernemers en horeca: wéér geen versoepelingen

13 april 2021 21:11
Een stil Stratumseind in Eindhoven, met gesloten winkels en horeca vanwege de lockdown. Beeld © ANP Foto

De opening van de buitenschoolse opvang maakt het leven van veel werkende ouders weliswaar een stukje makkelijker, maar verder was de coronapersconferentie vooral een bittere pil voor ondernemers.

Gisteravond bevestigden demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat versoepelingen van het coronabeleid op zijn vroegst op 28 april ingaan.

Versoepeling blijft uit

De - eerder uitgelekte - datum van 21 april 'komt écht te vroeg', zei Rutte tijdens de persconferentie over corona. De ziekenhuizen zijn nog te vol, er komen te veel besmettingen bij. Wel presenteerde De Jonge een stappenplan waarmee tot aan de zomer steeds meer coronamaatregelen kunnen worden afgebouwd.

"Na 18 weken lockdown is het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en de detailhandel", stellen VNO-NCW en MKB Nederland in een reactie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eind mei weer uit eten? Dit is het nieuwe 'openingsplan' van het kabinet

Veilig terrassen open

In navolging van de burgemeesters van grote steden zouden de ondernemersorganisaties bovendien graag zien dat de terrassen weer op een veilige manier worden geopend.

"Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers onderdeel van de oplossing zijn", stellen ze. Het stappenplan van demissionair minister De Jonge kan wel op hun goedkeuring rekenen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorlopig geen terras: 'Blijf relativeren en voorkom zelfmedelijden'

'Onbegrijpelijk'

Horecabrancheorganisatie KHN liet eerder al weten het uitstel van terrasopening en afschaffing avondklok 'uitermate teleurstellend en een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers' te vinden. KHN vindt het verder 'onbegrijpelijk' dat er nog nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen.

Als per 28 april dan toch echt versoepelingen worden doorgevoerd, wil de brancheorganisatie dat niet alleen de terrassen, maar ook de binnenruimtes weer open mogen. Volgens de eigen plannen van KHN kan dat ook op een verantwoorde manier.

(tekst gaat door onder video)

Bekijk ook deze video: KHN-voorzitter Willemsen geeft een toelichting

'De coronamaatregelen worden vooral op ons afgewenteld'.

Keiharde compensatie

Zowel de ondernemersorganisaties als KHN pleiten nogmaals voor ruimhartige financiële steun aan getroffen ondernemers. "Vanwege alle onzekerheid in de economie is inmiddels glashelder dat het steunpakket zal moeten worden doorgetrokken tot eind dit jaar", aldus VNO-NCW en MKB Nederland.

"Tot een volledige heropening van de horeca blijft financiële compensatie keihard noodzakelijk", stelt KHN.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van