Ga naar de inhoud
Intern solliciteren

Honderden Jumbo-medewerkers moeten op zoek naar nieuwe baan

Beeld © ANP / Paul Dijkstra / Dijkstra BV

Bij supermarktketen Jumbo wordt flink gereorganiseerd waardoor honderden medewerkers hun huidige baan kwijtraken. Medewerkers van wie de baan komt te vervallen mogen solliciteren op een nieuwe functie binnen het bedrijf. Of er evenveel nieuwe functies bijkomen als er vervallen is nog niet bekend gemaakt.

Dat blijkt uit een brief die het personeel vandaag heeft gekregen en die in het bezit is van RTL Z. Jumbo gaat de organisatie in de winkels veranderen.

Jumbo
Lees ook:
Jumbo boekt 45 miljoen af op La Place: 'Koop was een zeperd'

In die 'nieuwe winkelorganisatie' vervallen de functies 'afdelingschef' en 'eerste medewerker'. Medewerkers met deze functies worden boventallig verklaard en moeten dus op zoek naar een andere baan bij Jumbo, of een functie elders.

Jumbo
Lees ook:
Jumbo schrapt 300 banen op 'uitgedijd' hoofdkantoor

Alleen in eigen winkels

De reorganisatie treft zeker honderden krachten van de supermarktketen. Jumbo heeft volgens de eigen website 687 winkels. Daarvan waren er eind 2020 322 eigen vestigingen. De maatregelen gelden alleen voor de eigen winkels van Jumbo.

Ze gelden niet voor de winkels van zelfstandige ondernemers, oftewel de franchisers, aldus Mayckel de Rozario, voorzitter van de Ondernemingsraad.

Jumbo was niet meteen bereikbaar voor commentaar. De Rozario wilde ook verder nog niets zeggen.

Jumbo
Lees ook:
Jumbo stopt gehakt niet meer in bakje om afval terug te dringen

Herplaatsing

In de brief staat dat zal worden bekeken of werknemers waarvan de functie vervalt kunnen worden herplaatst, in dezelfde winkel, of in een andere vestiging. Ze zullen dan intern moeten solliciteren. Degenen met een vast contract voor onbepaalde tijd krijgen daarbij voorrang.

Medewerkers zullen deze week een gesprek krijgen met hun filiaalmanager over hoe het nu verder gaat. Er komen volgens de brief ook nieuwe functies. Of dat er evenveel zijn als er komen te vervallen is nog niet bekend gemaakt.

"Vooralsnog geeft Jumbo aan dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen", zegt Margje van der Woude, vakbondsbestuurder Handel bij vakbond FNV. "Mensen zijn misschien boventallig verklaard, maar nog niet ontslagen. Anders hadden ze wel een melding gedaan van Wet Melding Collectief Ontslag en dat is niet gebeurd."

'Prijs
Lees ook:
'Prijs op schap supermarkt vaak anders dan bij kassa'

Acties voor nieuwe cao

De herorganisatie komt op een moment dat er nog geen nieuwe cao is voor supermarktmedewerkers. Daarvoor wordt nu actie gevoerd. De vorige cao liep tot en met eind juni vorig jaar. Sinds december voert vakbond FNV actie om de eisen kracht bij te zetten.

"Dit is een hele gekke tijd voor een supermarkt om te reorganiseren. In de coronacrisis hebben ze grote omzetten gedraaid", zegt Van der Woude. Ze verwijst ook naar de actie die nu wordt gevoerd voor een cao. 

September

Vanochtend werden de medewerkers op de hoogte gesteld. De filiaalmanagers en zelfstandige ondernemers kregen al eerder te horen over wat er gaat veranderen.

De nieuwe winkelorganisatie moet op 13 september ingaan.

Jumbo is in grootte de tweede supermarktketen van Nederland, met 687 supermarkten. Het marktaandeel was vorig jaar 21,5 procent. Albert Heijn is nog altijd verreweg de grootste in ons land, met een martkaandeel van 35 procent.

Oproep

Wil je meer kwijt hierover of heb je tips over supermarkten zoals Jumbo of andere bedrijven die gaan reorganiseren? Stuur dan een mail naar paul.le.clercq@rtl.nl.