Ga naar de inhoud
Monopoliepraktijken

China legt webwinkelgigant Alibaba miljardenboete op

Daniel Zhang, de topman van Alibaba bij de beursgang in Hongkong op 26 november 2019. Beeld © EPA

China legt webwinkelconcern Alibaba, van techmiljardair Jack Ma, een miljardenboete op voor monopoliepraktijken. Het gaat in totaal om 18,2 miljard yuan, dat komt omgerekend neer op 2,3 miljard euro.

Staatsmedia in China melden dat de Chinese toezichthouder tot de boete heeft besloten na afronding van een onderzoek dat in december was ingesteld. De boete is gelijk aan 4 procent van Alibaba's binnenlandse verkoop in 2019, aldus de toezichthouder in een verklaring. 

Vergeldingsactie

De Chinese overheid liet met dit onderzoek zien dat Peking de macht heeft en niet de techbedrijven, zei Frans-Paul van der Putten, onderzoeker bij het Clingendael Instituut, al eerder tegen RTL Z. Daarnaast kon het ook zomaar eens een vergeldingsactie zijn voor een speech die mede-oprichter Jack Ma, in het najaar gaf.

In die toespraak uitte Ma openlijk kritiek op de Chinese toezichtshouders en staatsbanken. Sindsdien is hij niet meer in het openbaar verschenen en liet hij alleen in januari kort van zich horen in een videoboodschap.

Miljardair
Lees ook:
Miljardair Jack Ma duikt weer op na bijna drie maanden radiostilte

Alibaba laat in een verklaring weten de boete te accepteren. Ook zegt het bedrijf zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid beter te zullen vervullen.

Chinese overheid treedt harder op

Naast de boete moet Alibaba ook een aantal maatregelen nemen om onder meer eerlijke concurrentie te waarborgen, de rechten van consumenten te respecteren en bedrijven te beschermen die gebruikmaken van Alibaba's platforms. Gedurende de komende drie jaar zal het bedrijf bij de toezichthouder rapporten over zelfregulering moeten indienen.

De Chinese autoriteiten zijn al langer bezig met het aanscherpen van het toezicht op bedrijven zoals Alibaba. De Chinese overheid heeft besloten om harder op te treden tegen grote concerns die veel macht in handen hebben, en tot voor kort nog maar aan weinig regels gebonden waren.

Shoppen
Lees ook:
Shoppen bij AliExpress wordt duurder: 'Ik ben nu extreem aan het bestellen'

Risico voor stabiliteit

Zo werd de beursgang van Alibaba's dochteronderneming en financieel dienstverlener Ant Financial vorig jaar op het laatste moment door de Chinese toezichthouder tegengehouden. De autoriteiten vreesden dat het bedrijf een risico zou vormen voor de stabiliteit van het Chinese financiële systeem. De beursgang van Ant Financial had de grootste van de wereld moeten worden.