Ga naar de inhoud
'Noodzaak voor continuïteit postbezorging'

Keijzer wil overname Sandd met terugwerkende kracht doorzetten

Beeld © Archieffoto ANP

De fusie tussen PostNL en Sannd lijkt toch door te gaan. Eerder verbood toezichthouder ACM dat de twee postbedrijven samen gingen, maar demissionair staatssecretaris Mona Keijzer verleent met terugwerkende kracht een vergunning. Volgens Keijzer is de fusie belangrijk, omdat er anders een 'onaanvaardbaar hoog risico ontstaat' voor de levensvatbaarheid en betaalbaarheid van de postbezorging.

In februari 2019 maakten de twee bedrijven bekend dat ze wilden fuseren, omdat de krimpende postmarkt het steeds moeilijker maakt om winstgevend te blijven als postbedrijf. Voor zo'n fusie was nog wel toestemming nodig van de toezichthouder en die kwam er niet. 

Volgens de ACM ontstaat er een monopolist op het gebied van postbezorging. Onwenselijk, aldus de toezichthouder. "Mensen, bedrijven en overheden zullen daardoor meer gaan betalen voor het versturen van post", aldus bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM.

Toezichthouder
Lees ook
Toezichthouder verbiedt postfusie tussen PostNL en Sandd

Toch doorgaan

Keijzer legt zich daar niet bij neer en wil dat de twee bedrijven alsnog samengaan. "Mijn taak is om te zorgen dat postbezorging betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar blijft in een markt die jaarlijks 6 tot 10 procent krimpt. Ik ben op basis van uitgebreider onderbouwde economische, juridische en sociale argumenten opnieuw tot de conclusie gekomen dat toestemming voor de overname noodzakelijk is.”

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de vergunning die Keijzer nu verleent. Zo mag het bedrijf bijvoorbeeld de prijzen van postzegels niet oneindig verhogen. Ook moet PostNL andere regionale postvervoerbedrijven toegang bieden tot het landelijke netwerk. 

Daarnaast moet PostNL zich inspannen om binnen het bedrijf de bezorging door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te verdubbelen in de komende jaren.
 

Overname
Lees ook
Overname Sandd door PostNL kost banen: 'Van 40 uur naar aanbod voor 14 uur'