Zakelijke markt

Na waardeloos 2020 hoopt hotelketen Postillion op zonniger najaar

08 april 2021 13:25 Aangepast: 09 april 2021 16:10
Erik-Jan Ginjaar, ceo van Postilion Hotels, in de lobby van de pas geopende vestiging in Rotterdam. Beeld © Postilion

Ruim een derde van de werknemers werd ontslagen, de omzet kelderde. Coronajaar 2020 was zakelijk gezien 'echt, echt waardeloos' voor Postillion. De hotel- en congresketen richt de pijlen nu op het najaar, waarvoor de congresaanvragen weer toenemen.

"Internationale aanvragen zien we nu weer op gang komen, zij het met zeer strikte annuleringsvoorwaarden", vertelt ceo Erik-Jan Ginjaar tegen RTL Z.

Dat is maar goed ook, want de hotelketen opende vlak voor het paasweekend een nieuw congrescentrum in het Rotterdamse beursgebouw. De eerste aanvraag voor een congres met 800 mensen is al binnen. 

Internationale markt

Vooral voor het najaar neemt de belangstelling toe. Dan wil Ginjaar zelf ook weer naar het buitenland om klanten te werven. De Verenigde Staten (en het Verenigd Koninkrijk) vormen een belangrijke markt voor zijn hotel- en congresketen.

"Op de nationale vergadermarkt zijn we goed vertegenwoordigd met onze locaties in Bunnik en Amersfoort", zegt Ginjaar. De locaties in de Randstad moeten het voor 80 procent van de buitenlandse markt hebben. Reden voor Postillion om in Rotterdam, naast het congresgedeelte, ook een hotel te openen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hotel Postillion kan salaris niet meer betalen: derde personeel weg

Verbouwing van miljoenen

Een hotel openen in coronatijd, gericht op de zakelijke markt nog wel, is dat handig? "We hebben even overwogen om het níet te doen, maar dat was geen optie", zegt Ginjaar. "De komende 25 jaar huren we het."

De verbouwing kostte 5,7 miljoen euro, exclusief btw. Dat geld is in 9 weken tijd uitgegeven, zegt Ginjaar. "Grofweg 33.000 euro per kamer. En een iets duurdere lobby dan we normaal hebben omdat we drie functies op 227 vierkanten meter wilden hebben: ontvangst/lobby, een winkel en iets van een ontbijtgedeelte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Liever open of toch maar dicht: voor hotels is het sowieso doorbijten

Snijden in de kosten

2020 was in alle opzichten een bizar jaar voor Postillion, zegt de topman. "We hadden eind 2019 een bedrijf dat terugkeek op het beste jaar uit de geschiedenis van ons bestaan", vertelt hij.

Het contrast met 2020 kon bijna niet groter. "Zakelijk gezien was het jaar erop echt, écht waardeloos. De omzet zakte van bijna 35 miljoen euro naar 13 miljoen. Dan moet je stevig gaan snijden in je kosten, anders heeft het geen zin, dan kan geen enkele steunmaatregel je op de been houden", aldus Ginjaar.

"Mensen moesten weg die al 10 jaar kneiterhard werken om dit bedrijf gezond te maken."

En gesneden werd er: 110 van de 350 werknemers werd ontslagen. "Ik heb vaker reorganisaties gedaan, maar zo'n collectief ontslag op deze schaal nog nooit. Dat was vreselijk", zegt Ginjaar. "Temeer omdat we door de hele organisatie heen mensen hebben ontslagen. Mensen moesten weg die al 10 jaar kneiterhard werken om dit bedrijf gezond te maken."

(tekst gaat door onder video)

Bekijk ook deze video: luxehotels zijn veelal afhankelijk van Amerikanen en Aziaten

Hoe overleven zij zonder deze gasten?

Cashflow gecoverd

De bezuinigingsronde was niet het enige dat het bedrijf op de been hield. Postillion maakte ook gebruik van overheidssteun, zoals de NOW-regeling en de Garantieregeling Overheidsfinanciering.

Ontzettend belangrijk, stelt Ginjaar. "Op die manier hebben we 'ontspannen' in de wedstrijd gezeten. Dat klinkt alsof we hebben zitten flierefluiten, dat was het zeker niet. Maar we weten dat we, omdat we hier op tijd mee aan de gang gingen, tot zeker eind juni van dit jaar gecoverd zijn op cashflowgebied."

"Hoe fijn is het dat er, ondanks dat het geen betalende gasten zijn, er weer mensen rondlopen in je hotel? Dat hebben we gemist."

Hoe het jaar er verder uit gaat zien, is ook voor Postillion nog lastig in te schatten. "Voor de zomer is er nog amper binnenlandse vraag, voor de hotelkamers al helemaal niet. We bieden nu op vrijdag en zaterdag diner aan op de kamer, maar doordeweeks is dat niet de moeite qua bezetting. We bieden momenteel nog geen vergaderruimte aan, de zalen zijn nog dicht."

Toch overheerst het optimisme. Ginjaar wijst om zich heen in de lobby van het Rotterdamse hotel. "Hoe fijn is het dat er, ondanks dat het geen betalende gasten zijn, er weer mensen rondlopen in je hotel? Dat hebben we gemist."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van