Ga naar de inhoud
Overheidssteun voorkwam erger

Corona teistert reissector, bijna kwart banen verdwenen

Lege vertrekhallen leiden tot baanverlies in reissector. Beeld © ANP

De werkgelegenheid in de reissector is zwaar getroffen door de coronapandemie. Vorig jaar verdween bijna een kwart van de banen. Inclusief de 1150 medewerkers van D-reizen, dat deze week failliet ging, gaat het zelfs om een derde van de banen.

Dat blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek in opdracht van arbeidsmarktorganisatie Reiswerk. Volgens de organisatie is er sprake van 'een kaalslag' onder het personeel in de reissector. De grootste gedupeerden zijn medewerkers met een tijdelijk contract en jonge medewerkers.

Gedupeerden

Volgens Esther Gathier van Reiswerk is 56 procent van de tijdelijke contracten niet verlengd. "Daarnaast zien we dat met name jonge medewerkers zijn getroffen: bijna 50 procent van de medewerkers onder de 25 jaar verloor zijn baan", vertelt Gathier.

Reisorganisatie
Lees ook:
Reisorganisatie D-reizen failliet verklaard

Het aantal werknemers in de reissector nam vorig jaar af van 14.972 naar 11.503, een afname van ruim 23 procent. Reiswerk erkent dat het baanverlies zonder overheidssteun veel groter zou zijn geweest. "Dit aantal lijkt laag, maar is te verklaren door de overheidssteun die vele reisorganisaties hebben ontvangen."

Elders aan de slag

In het onderzoek is ook gekeken naar de bestemming van de uitgestroomde medewerkers. Van de bijna 3500 medewerkers die de sector uitstroomden, kregen ruim 1600 mensen geen nieuwe baan in loondienst.

De sectoren waar de meeste mensen een nieuwe baan vonden, waren handel (431), uitzend en payroll (409) en overige commerciële dienstverlening (335).

Het aantal doorstromers naar de zorgsector was met 199 relatief laag. Opmerkelijk is dat 199 mensen nieuw emplooi vonden in de horeca, een sector die evenals de reisbranche zwaar getroffen is door de coronapandemie.

Verdere daling verwacht

Uit het onderzoek blijkt dat de reissector vreest dat de daling van de werkgelegenheid nog zal doorzetten. Van de ondervraagde reisbedrijven verwacht 88 procent dat in 2021 het aantal medewerkers verder zal afnemen of gelijk zal blijven. Bijna de helft houdt rekening met een ontslagronde en 31 procent met een mogelijke opheffing of faillissement.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief