Overheid krijgt gelijk

Rechter: zonnestudio's moeten dicht blijven

07 april 2021 11:54 Aangepast: 07 april 2021 14:42
Een medewerker in een zonnestudio, gesloten vanwege de lockdown. Beeld © ANP

Met dit koude aprilweer hebben sommigen meer dan ooit behoefte aan een zonnestudio, maar die blijven voorlopig dicht. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten in een kort geding. De overheid is niet verplicht om de sluiting ongedaan te maken.

De zonnestudiobranche eiste bij de rechter de studio's direct te openen, net zoals contactberoepen als bijvoorbeeld kappers, schoonheidsspecialisten en pedicures. In de zonnestudio’s kan veilig gewerkt worden, volgens de branche.

Maar daar ging de rechter niet in mee. Niet alles kan tegelijkertijd versoepeld worden, vindt de rechter, die het eens is met de overheid.

Volgens de rechter leidt het openen van de deuren ook tot extra reisbewegingen en meer contactmomenten, waardoor de kans op verspreiding van het coronavirus groter is.

Teleurstelling

Yvonne Tol, mede-eigenaar van La Costa, een zonnebankstudio met twintig vestigingen in Nederland, is teleurgesteld in de uitspraak van de rechter. "We wisten dat andere brancheverenigingen vergelijkbare rechtszaken ook hadden verloren, maar hadden een beetje hoop. Ook omdat het besluitvormingsproces over de sluiting erg moeizaam ging."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: meeste contactberoepen weer aan de slag, middelbare scholen deels open

Contactberoepen in huis

Begin maart kregen de diverse zonnestudio's verschillende antwoorden op de vraag of ze open mochten, stelt ze. "Veel zonnestudio's hebben bovendien ook andere contactberoepen zoals een schoonheidsspecialiste in huis. Het is cru dat de ene kant van het pand wel open mag en de andere kant niet."

Tol heeft haar hoop nu gevestigd op de persconferentie van 13 april. "Hopelijk worden dan verdere versoepelingen aangekondigd maar het is afwachten."

Kunnen de zonnestudio's er nog bovenop komen? Dat is afhankelijk van het weer. "Als we een lange zomer hebben, gaat iedereen naar buiten en krijgen we in de zon al een kleurtje. Bij slecht weer of als veel mensen in Nederland op vakantie gaan, kan het nog meevallen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van