Hoger beroep

EssilorLuxottica krijgt geen inzage in bedrijfsinformatie GrandVision

06 april 2021 19:08 Aangepast: 06 april 2021 19:17
De Pearle-winkel in de Rotterdamse Koopgoot. Eigenaar GrandVision wordt overgenomen door EssilorLuxottica. Beeld © Hollandse Hoogte

Ook in hoger beroep krijgt EssilorLuxottica zijn zin niet. Het gerechtshof oordeelde dat het Frans-Italiaanse brillenconcern geen inzage krijgt in bedrijfsinformatie van overnamekandidaat GrandVision.

De uitspraak is de zoveelste episode in de overname-oorlog tussen brillenmoloch EssilorLuxottica (bekend van merken als Ray-Ban) en GrandVision, moederbedrijf van onder andere Pearle en Eyewish.

EssilorLuxottica beschuldigde GrandVision er vorig jaa van dat het tijdens de coronacrisis de koers sterk wijzigde, zonder dat met de beoogde nieuwe eigenaar te overleggen.

Afketsen

Volgens EssilorLuxottica was dat een schending van de afspraken. Inzage in bedrijfsinformatie moest het concern duidelijkheid verschaffen in de gang van zaken. Daarvoor spande het een rechtszaak aan. 

GrandVision voerde daarin aan dat de overnemende partij met inzage de kans zou krijgen om rond te neuzen in bedrijfsgevoelige informatie en daarmee de deal zou kunnen laten afketsen

De rechtbank ging daar afgelopen augustus in mee, en stelde dat EssilorLuxottica niet voldoende aannemelijk kon maken dat afspraken werden geschonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overname GrandVision goedgekeurd als Eyewish in de verkoop gaat

Geen belang bij inzage

Het hof gaat daarin mee. Daar komt nog eens bij dat het geschil, tegelijk met het hoger beroep, aan een arbitragecommissie is voorgelegd. In die procedure zijn EssilorLuxottica en GrandVision al een beperkte inzage van stukken overeengekomen 

Met dat gegeven is het volgens het hof onvoldoende aannemelijk dat EssilorLuxottica rechtmatig belang heeft bij inzage in bedrijfsadministratie van zowel GrandVision als de grootaandeelhouder van dat bedrijf, investeringsmaatschappij HAL.

Ook in een voorlopige voorziening ziet het gerechtshof van Amsterdam geen heil. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EssilorLuxottica geeft zich niet over in brillenoorlog om GrandVision

Hoe nu verder?

EssilorLuxottica en HAL maakten eind juli 2019 bekend dat eerstgenoemde het meerderheidsbelang van HAL in GrandVision zou overnemen voor 5,5 miljard euro. Met de deal werd GrandVision gewaardeerd op zo'n 7 miljard euro, 28 euro per aandeel.

Het is onduidelijk hoe de deal nu verder beklonken gaat worden. Met name voor EssilorLuxottica tikt de klok: als de deal niet voor eind juli dit jaar wordt afgerond, moet het bedrijf een boete van 400 miljoen euro betalen. Het bedrijf was niet direct bereikbaar voor commentaar.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van