Ga naar de inhoud
Orders verdubbeld

Nederlandse chipmachinemaker Besi profiteert flink van chiptekorten

5G zorgt voor een grotere vraag naar chips. Beeld © ANP / SOPA Images / SIPA

De Nederlandse toeleverancier aan de chipindustrie Besi vaart wel bij de tekorten aan chips in de wereld. In de eerste drie maanden van het jaar verdubbelde het bedrag dat aan orders werd ontvangen ruimschoots.

Vooral de vraag naar chips voor smartphones met 5G neemt flink toe. Maar over de hele linie zijn er steeds meer chips nodig, zoals voor (zelfrijdende) auto's, kunstmatige intelligentie en datacentres. Onlangs moesten verschillende autoproducenten hun productie tijdelijk stilleggen vanwege een tekort aan chips.

Besi profiteert want de bedrijven die chips maken hebben de machines van bedrijven als Besi nodig. Vorige week nog maakte de Taiwanese chipmaker TSMC bekend in de komende drie jaar voor omgerekend 85 miljard euro te gaan investeren in de productie van extra chips.

ABN
Lees ook:
ABN Amro eruit, Besi erin: de AEX wordt een heuse techindex

327 miljoen euro aan orders

In het eerste kwartaal bestelden chipmakers voor 327 miljoen euro aan apparatuur bij Besi, dat is een groei van 108 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2020. Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar was er zelfs een toename van 176 procent.

Cijfers over omzet en winst geeft Besi nog niet, daarvoor moeten beleggers wachten tot 30 april. Het bedrijf zegt wel dat het vasthoudt aan de eerdere prognose van een toename van de omzet met 30 tot 40 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar. 

TSMC
Lees ook:
TSMC investeert 85 miljard in chips: ASML en ASMI profiteren

Topper in de AEX

Besi promoveerde op 22 maart van de midkap-index naar de AEX-index, dat is de toonaangevende index van de Amsterdamse beurs. Dit jaar is de koers al met meer dan de helft gestegen. Daarmee is het van alle bedrijven die nu in de AEX zitten het best presterende bedrijf.

Een half uur na opening van de beurs staat de koers van Besi zo'n 2 procent hoger, op een nieuw hoogste punt ooit.

Waarom het tekort aan chips ook voor jou een probleem is

03:21