Franse staat

Vier miljard euro extra noodsteun voor Air France-KLM

06 april 2021 08:20 Aangepast: 06 april 2021 09:25
Een incheckbalie van de luchtvaartcombi op het vliegveld van Los Angeles, januari 2021. Beeld © AFP

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM krijgt extra hulp van de Franse staat. Met het omzetten van een lening van 3 miljard euro en het uitgeven van extra aandelen ter waarde van 1 miljard euro, werkt het bedrijf 4 miljard aan schulden weg.

In ruil voor de staatssteun moet het bedrijf start- en landingsrechten (slots) inleveren op vliegveld Orly, de thuisbasis van Air France bij Parijs. Die rechten zijn erg kostbaar voor vliegmaatschappijen. Air France moet er 18 per dag inleveren, omgerekend 5,5 procent van het totaal aan rechten dat het bedrijf heeft. 

Het inleveren van deze rechten is een van de voorwaarden die de Europese Commissie stelt aan de steun. Dat is om te voorkomen dat bedrijven die hulp krijgen van landen hierdoor een voordeel krijgen ten opzichte van de concurrentie.

Nederland nog niet

Vanuit Nederland is er nog geen nieuwe steun voor het bedrijf. Er is geen 'acute noodzaak', reageert demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) op de Franse steun. 

De gesprekken met de Europese Commissie over voorwaarden waar KLM aan moet voldoen lopen nog, waarbij het ministerie de mogelijkheid openhoudt dat die steun uiteindelijk niet nodig is. Binnen KLM wordt nog gekeken of het bedrijf wellicht zonder verdere steun de crisis kan doorstaan. Het bedrijf zelf wil zolang er de gesprekken lopen niets over kwijt

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordverlies van 7,1 miljard euro voor Air France-KLM

Het bedrijf leed een recordverlies van 7,1 miljard euro vorig jaar en ook in het eerste kwartaal lag het vliegverkeer nog op z'n gat. En daardoor zijn miljardenleningen die Air France-KLM vorig jaar kreeg van de Franse en Nederlandse staat niet voldoende om het bedrijf door de crisis heen te loodsen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hobbel bij nieuwe staatssteun aan KLM: inleveren vluchten op Schiphol

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van