Rechtszaak

Aandeelhouders Funda maken zich zorgen over toekomst en stappen naar rechter

01 april 2021 14:23 Aangepast: 01 april 2021 16:45
Hoofdkantoor van Funda in Amsterdam. Beeld © ANP

Volgens een groep certificaathouders is de toekomst van huizenwebsite Funda niet veilig onder de huidige eigenaren. De aandeelhouders stappen daarom naar de Ondernemingskamer om het 'wanbeleid van de NVM aan de kaak te stellen en terug te draaien'.

Dat schrijven de certificaathouders, verenigd in vereniging FundaBelang, in een persbericht. Volgens de groep handelt de NVM, dat een meerderheid van de aandelen in Funda heeft, in strijd met het belang van de huizenwebsite.

Beursgang

FundaBelang wil voorkomen dat de huizenwebsite zijn positie als marktleider op de Nederlandse huizenmarkt verliest. Alleen met een nieuwe, deskundige en kapitaalkrachtige aandeelhouder erbij kan Funda zijn positie behouden en nieuwe diensten toevoegen, aldus FundaBelang. Ook een beursgang behoort wat betreft de certificaathouders tot de mogelijkheden.

Dit alles wordt stelselmatig tegengehouden door de NVM, stelt FundaBelang-voorzitter Timo Smit. "Adequaat handelen door de NVM blijft dus uit, terwijl genoemde opties wel degelijk onderdeel uitmaakten van het toekomstbeeld."

Smit kan het weten. De oud-voorzitter van NVM was in 2000 een van oprichters van Funda.

FundaBelang vertegenwoordigt een groep certificaathouders van Funda. Zij hebben wel aandelen, maar geen stemrecht en kunnen dus niet meebeslissen over de koers van het bedrijf. Gesprekken met de makelaarsvereniging hebben tot niets geleid, aldus Smit. "Helaas blijft de NVM een serieus overleg afhouden."

Marktleider

NVM laat in een reactie weten de stap van FundaBelang naar de Ondernemingskamer te betreuren. Volgens de makelaarsvereniging loopt er op dit moment een 'zorgvuldig strategietraject' waar 'vele scenario's worden bekeken'. Meer duidelijkheid hierover verwacht NVM in de zomer te kunnen geven.

Funda is verreweg de grootste huizenwebsite van Nederland. Het platform trekt naar eigen zeggen maandelijks 5 miljoen unieke bezoekers. NVM-makelaars, goed voor 70 procent van de markt, kunnen er gratis huizen plaatsen.

Niet-NVM-leden betalen enkele honderden euro's per huis, afhankelijk van het dienstenpakket, zoals het aantal foto's en wel of geen plattegrond.

Die machtpositie was eerder onderwerp van verschillende rechtszaken door concurrenten van NVM. Vorig jaar oordeelde het gerechtshof Amsterdam echter dat de NVM haar economische machtspositie niet misbruikt. 

Populaire prooi

Funda is in het verleden regelmatig benaderd door buitenlandse partijen voor een (gedeeltelijke) overname. Zo lonkte de Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic eind vorig jaar opnieuw naar Funda, meldde het Financieele Dagblad destijds. In 2017 hadden de Amerikanen ook hun interesse getoond.

Ook bestuursvoorzitter Erik Roddenhof van DPG Media, uitgever van onder meer NU.nl, het AD en de Volkskrant, liet vorig jaar op BNR Nieuwsradio tegen beter in weten dat hij een overname van Funda wel zag zitten. Beide keren hield NVM de boot af.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van