Onder 'drummende vastgoedbaas'

Muziekwinkelketen Key Music floreert weer ondanks corona

01 april 2021 12:37 Aangepast: 01 april 2021 14:32
Ondernemer Jan 't Hoen laat Key Music groeien in weerwil van corona. Beeld © Key Music / Daniël van Wijk

Afgelopen jaar krabbelde muziekwinkelketen Key Music weer op na het faillissement van het jaar ervoor. Ondanks corona opende het bedrijf een aantal nieuwe winkels en zag de omzet met miljoenen stijgen. Hoe doet de nieuwe eigenaar Jan 't Hoen dat? "Dankzij corona heb je de tijd om andere paden te verkennen."

In de zomer van 2019 nam de 'drummende vastgoedbaas' Jan 't Hoen (58) de failliete muziekketen Key Music over. De keten met twintig winkels in België en Nederland was op de klippen gelopen door hoge schulden en online concurrentie. Maar 't Hoen, al sinds de jaren negentig actief als vastgoedondernemer, zag er wel brood in.

Kansen pakken

"Ik ben naast muzikant ook zakenman, dus als ik een kans zie, wil ik die pakken. Ik kende Key Music al dankzij hun winkeltje in ons Amsterdams muziekcentrum Q-Factory. Wij hadden eerder ook al eens naar een overname gekeken”, herinnert 't Hoen zich.

"Omdat er zoveel schuld in zat, was dat toen niet verantwoord. Maar na het faillissement konden we het bedrijf binnen een week overnemen, omdat we het al eens hadden bestudeerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drummende vastgoedbaas koopt failliete muziekketen Key Music

De nieuwe eigenaar ging van start met een ambitieus groeiplan. Het aantal winkels zou binnen drie tot vier jaar moeten verdubbelen tot 40. Maar nog geen jaar later kwam corona, en moesten met de lockdowns de winkels sluiten.

Dat raakte ook de muziekbedrijven van 't Hoen. "Het is zeker niet zo dat wij geen last hebben gehad van corona. In Nederland waren onze winkels acht maanden dicht en ook ons hotel in de Q-Factory stond leeg."

Coronaproblemen

Daarnaast had Key Music meer moeite om aan muziekinstrumenten en geluidsapparatuur te komen. "Door corona lagen sommige leveranciers in Japan en Amerika een tijdje plat. Dankzij de steunregelingen konden we gelukkig onze gespecialiseerde en bevlogen werknemers behouden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lockdown hakt er ongenadig hard in bij winkels die geen eten verkopen

Ondanks de problemen wist Key Music goed overeind te blijven en kijkt ’t Hoen tevreden terug op afgelopen jaar. "Ons oorspronkelijke groeiplan haalden wij op zo'n 4 of 5 miljoen euro na. De schone omzet, dus zonder de omzet tussen de winkels, steeg van 19 miljoen tot 28,5 miljoen euro. En er werd volgens plan een nettowinst geboekt."

Nieuwe winkels

Ook kwamen de winkeluitbreidingen niet stil te liggen. Sinds de doorstart zijn zeven winkels geopend of vernieuwd. "In Rotterdam en Antwerpen verhuisden we naar prachtige nieuwe panden. In Amsterdam kwamen er twee nieuwe winkels en in Heerlen en Deventer namen we winkels over. Deze maand opent Rock City in Den Haag. En na de zomer komen Venray en Alphen aan den Rijn erbij."

De nieuwe winkel in Antwerpen zit in een voormalige Porsche-showroom. De nieuwe winkel in Antwerpen zit in een voormalige Porsche-showroom.

't Hoen is vastbesloten om het oorspronkelijke groeiplan door te zetten. "Eind dit jaar zitten we inclusief franchisewinkels op 30 vestigingen. Eind volgend jaar moeten het er 40 zijn."

Vertrouwen banken

Dankzij de goede prestaties keerde ook het vertrouwen van de banken terug, zegt 't Hoen. Aanvankelijk financierde hij de doorstart met geld van zijn eigen holding. En toen Key Music vorig jaar bankleningen wilde aantrekken, zat corona nog in de weg.

"Ik begrijp wel dat banken toen even de kat uit de boom keken. Maar omdat we het jaar goed zijn doorgekomen, kan dat nu wel. We hebben offertes aangevraagd, en het ziet er goed uit."

Herstel

't Hoen erkent dat het herstel in het coronajaar deels verklaarbaar is door de situatie in het voorgaande jaar. "Vergelijken met 2019 is natuurlijk lastig  omdat dat het jaar van het faillissement was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opkomst en ondergang van de iconische muziekketen Key Music

Dat raakte ook de relatie met de leveranciers van muziekinstrumenten en geluidsapparatuur. "Als nieuwe eigenaar moesten we weer het vertrouwen winnen van onze leveranciers uit Japan en Amerika. Ook raakten we omzet kwijt door het verlies van een winkel aan concurrent Bax. Maar eind 2019 zaten we alweer op een goed niveau."

Online verkopen

Dat Key Music ondanks corona wist te groeien, is volgens 't Hoen onder meer te danken aan de internetverkoop. "We hebben veel mensen naar onze webwinkel kunnen trekken." De online omzet verdubbelde ruimschoots.

"De omstandigheden dwingen je om anders naar je onderneming te kijken. Maar dankzij corona heb je ook de tijd om andere paden te verkennen, omdat je niet meer in je oude routine zit. Zo openen we in België een nieuw logistiek centrum, zodat we direct naar de klanten kunnen verzenden. Vroeger deden we dat vanuit de winkels."

Nieuwe initiatieven

't Hoen somt in snel tempo nog een handvol nieuwe initiatieven op. Zo is de retailketen gestart met de aparte winkelformule, DJ Gear Shop.

"Oorspronkelijk zitten wij meer in de gitaren, drums en harde muziek. Maar dj's en makers van dancemuziek die geen muziekinstrumenten bespelen zijn ook belangrijke klanten geworden. Die willen we een eigen plek geven, waar ze alles kunnen proberen." Er zijn al winkels in Amsterdam en Rotterdam. "En er komen er meer."

In Rotterdam verhuisde Key Music naar een nieuw pand. In Rotterdam verhuisde Key Music naar een nieuw pand.

Verder noemt hij recente overnames van de Red Bull Music Studios in Amsterdam voor de ontwikkeling van nieuw muzikaal talent en het radiostation 40Up van Harry de Winter. "Dat gaat Key Music ook sponsoren."

Verder is hij betrokken bij de bredere ontwikkeling van een platform voor muziekonderwijs door gitarist en muziekdocent Jack Pisters. "Daardoor kunnen onze klanten zich verder bekwamen in het bespelen van hun instrument."

Uitvaartcentra

En dan zijn er de projecten om Key Music duurzamer te maken. Zo gaat het bedrijf bestellingen bezorgen met elektrische bakfietsen, en verpakkingen recyclen. "Ik ben me rot geschrokken over de hoeveelheid verpakkingsmateriaal in de muziekindustrie, waar alles er zo cool moet uitzien. Wij gaan werken met herbruikbare containers."

Ook wil 't Hoen niet alleen particuliere muziekliefhebbers bedienen, maar ziet hij kansen in de verkoop aan andere bedrijven. "Denk bijvoorbeeld aan winkels, kerken en uitvaartcentra. Daar wil je geen galmende luidsprekers, maar een goed geluidssysteem. Onlangs hebben we een grote deal binnengehaald bij een Zweedse kledingketen die iedereen wel kent."

Klanten besteden meer

Corona zorgde dus voor veel nieuwe ideeën binnen het bedrijf. Maar ook aan de vraagkant bleek de epidemie niet alleen maar nadelig. "Wij merkten dat onze klanten meer geld gingen besteden", zegt t Hoen. "Als je geen dure skivakantie of een reis met het hele gezin naar Amerika kan maken, kan je meer besteden aan je passies."

Drummende ondernemer Jan 't Hoen ziet klanten meer besteden in coronatijd. Drummende ondernemer Jan 't Hoen ziet klanten meer besteden in coronatijd.

Ook gingen meer mensen door corona een muziekinstrument als gitaar of piano leren bespelen. "Of ze pakten een eerdere poging weer op. Daardoor zijn er meer nieuwe klanten gekomen. En het mooie is dat die klanten blijven bestaan als de coronacrisis voorbij is."

Bentley

't Hoen is ervan overtuigd dat Key Music daar bovengemiddeld van profiteert, doordat het aan de bovenkant van de markt zit. "Wij verkopen geen goedkope rommel, en doen niet mee aan een prijzenslag. Vergelijk het met een Bentley, de auto die ik toevallig zelf rijd. Die doen ook geen 30 procent van de prijs af. Zoiets geldt ook voor een Gibson; da's méér dan alleen een gitaar."

Ook de minder dure merken moeten goed zijn. "Zo verkopen wij Morgan-gitaren. Laatst gaf ik er een cadeau aan David Hollestelle, de gitarist van Wild Romance. Hij is er lyrisch over. Goede kwaliteit betekent blije klanten, die terugkomen. Dat is belangrijk, want de gemiddelde klant geeft in zijn hele leven zo'n 20.000 tot 25.000 euro bij ons uit."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van