Ga naar de inhoud
Te laat voor Moederdagpiek

Oponthoud Suezkanaal: bbq's en seksspeeltjes komen later aan

Containerschip Ever Given is dan wel weer vlotgetrokken, maar zal nog wel voor vertraging zorgen. Beeld © Getty Images

Het schip dat het Suezkanaal blokkeerde is losgetrokken, maar het zorgt er wel voor dat nog wekenlang spullen uit Azië later in Nederland in de (web-)winkels liggen. "Wij hebben nog maanden last van de vertraging."

De vloedgolf aan schepen die nu op Europese havens afkomt, kan vooral in de Rotterdamse haven voor problemen gaan zorgen. Dat komt omdat deze haven als enige in Europa schepen aankan met bovengemiddelde diepgang. 

In de file door de blokkade van het Suezkanaal lagen 56 containerschepen met bestemming Rotterdam, meldt Het Financieele Dagblad. Deze komen naar verwachting volgende week aan in de haven, maar zullen niet allemaal tegelijkertijd gelost kunnen worden. De enorme 'logistieke puzzel' wordt mogelijk ook nog eens bemoeilijkt door een staking waar havenwerkers mee dreigen.

Nog meer vertraging

Als dit chaosscenario werkelijkheid wordt, dan worden de ladingen van de schepen uit de file nog verder vertraagd. En dat heeft ook gevolgen voor Nederlandse winkels.

"Er staan nog ruim 20 containers met zo'n 500.000 erotische artikelen op schepen die we niet op tijd hier kunnen krijgen", zegt Evertine Magerman, woordvoerder van EDC Retail. Dat is het bedrijf achter Easytoys, een webshop in seksspeeltjes.

Het gaat om onder meer vibrators en dildo's, maar ook levensechte seksdolls, zegt ze. De containers waar ze in zitten, staan verspreid op meerdere schepen die achter het inmiddels losgetrokken schip Ever Given in de file liggen.

Gestrand schip Suezkanaal ook groot probleem voor ons

03:12

'Nog maanden vertraging'

"Ook al duurde de blokkade maar enkele dagen, wij hebben nog maanden last van de vertraging." Met name de nasleep van de blokkade heeft volgens Magerman nadelige effecten.

Ze spreekt van een domino-effect: "De volgende orders staan al klaar in China om opgehaald te worden, maar er zijn momenteel geen containers die ze kunnen ophalen. Bovendien is de verwachting dat door de opstopping het straks zo druk is in de havens, dat nog meer vertraging te verwachten is."

Schreeuwend
Lees ook:
Schreeuwend tekort aan fietsonderdelen: 'Nee verkopen is niet leuk'

Volgens Magerman is het eerstkomende piek in de verkopen moederdag, dat is begin mei. "Met name voor onze populaire producten wordt het spannend of we genoeg op voorraad hebben."

Tuinmeubelen en bbq's

Ook Intratuin heeft te maken met vertragingen. Onder meer tuinmeubelen en bbq's zullen later aankomen, laat woordvoerder Lobke Samallo per mail weten.

Hoe groot de vertraging is, weet ze nog niet. "Een deel van de opgehouden containerschepen heeft een andere, langere route gekozen, maar is nu weer omgekeerd, om alsnog door het Suezkanaal te varen", meldt Samallo.

File op het water: gigantisch containerschip blokkeert Suezkanaal

00:31

Blokker

Mirage Retail Group, waaronder Blokker, Intertoys, BCC, Big Bazar en Miniso vallen, haalt eveneens een deel van het assortiment uit Azië. De voorjaars- en seizoensartikelen zijn het kanaal al gepasseerd, dus het gaat om aanvullingen van niet-seizoensgebonden artikelen die vertraging oplopen, laat woordvoerder Barbara van der Werf weten.

"Wij houden momenteel rekening met een vertraging van enkele weken, maar wij hebben van ons basisassortiment voldoende voorraad in huis om onze klanten te kunnen bedienen", aldus Van der Werf. 

Topman Michiel Witteveen van Mirage Retail Group laat aan persbureau ANP nog wel weten dat de grote drukte die in de haven van Rotterdam zal ontstaan nog wel voor problemen kan gaan zorgen.

Bron: RTL Z