Ga naar de inhoud
Sponsor van Juventus

Nederlandse sportdrankmaker O'sonyq failliet, Johan Cruyff Foundation gedupeerd

De Japanse sterspeler Keisuke Honda (links) tijdens zijn korte tijd bij Vitesse in trainingsshirt van O'sonyq. Beeld © ANP

De Nederlandse sportdrankfabrikant O'sonyq, die afgelopen jaren een indrukwekkende reeks sponsordeals wist te sluiten met onder meer het Italiaanse Juventus, is failliet. Gesponsorde organisaties zoals de Johan Cruyff Foundation zijn gedupeerd.

O'sonyq werd in 2018 opgericht door ondernemer Marcel Kraaibeek en twee mede-oprichters. Met financiële steun van een investeerder bracht het bedrijf een glutenvrij en vegan sportdrankje op de markt, met weinig suikers en calorieën.

Juventus

De sportdrankfabrikant uit Rijswijk maakte publicitair een vliegende start, door dat jaar gelijk al een sponsorcontract binnen te slepen bij de Italiaanse topclub Juventus. "Ronaldo gaat aan Nederlandse sportdrank", kopte de Telegraaf enthousiast.

Niet veel later volgden verbintenissen met de Nederlandse zwembond en de Arnhemse voetbalclub Vitesse. In 2019 ging de sponsormachine van O'sonyq op volle kracht draaien, met contracten met voetbalclubs als AS Monaco, VfL WolfsburgEverton, West Ham United en het Schotse Rangers.

Ook in Nederland volgden nieuwe deals, onder meer met kleinere clubs als FC Volendam, FC Den Bosch en FC Dordrecht, en de judobond en tennisster Kiki Bertens.

Johan Cruyff Foundation

Ten slotte sloot de sportdrankmaker dat jaar een contract met de Johan Cruyff Foundation. De organisatie, die jeugdsport stimuleert door voetbalveldjes aan te leggen, zou drie jaar lang geld van O'sonyq ontvangen. Directeur Niels Meijer zei destijds 'letterlijk energie' van de deal te krijgen.

Uit onderzoek door RTL Z blijkt dat O'sonyq eind 2019 echter in de problemen kwam. Volgens de jaarrekening van het bedrijf was het eigen vermogen eind dat jaar ruim 1 miljoen euro negatief.

Conflict

Ook ontstond er een conflict tussen de aandeelhouders, waarbij Kraaibeek en andere oprichters moesten vertrekken. "Er zaten vijf kapiteins op een schip", bevestigt curator Frederik Barthel. "De oprichters wilden naar links, de investeerder naar rechts. Daarbij heeft het coronajaar 2020 het bedrijf ook geen goed gedaan."

Volgens Barthel is het faillissement van werkmaatschappij O'sonyq International uiteindelijk aangevraagd door twee schuldeisers, waaronder de Johan Cruyff Foundation. "Voor sportclubs, bonden en sporters is vorig jaar natuurlijk evenmin een goed jaar geweest. Zij willen ook hun geld zien", aldus de curator.

Afspraken niet nagekomen

Directeur Niels Meijer van de Johan Cruyff Foundation bevestigt betrokken te zijn geweest bij de faillissementsaanvraag. "Niet omdat wij de illusie hebben nog iets van het toegezegde geld terug te zien, maar om een statement te maken. Zo ga je niet met samenwerkingen om. We balen er flink van dat de afspraken nooit zijn nagekomen."

De directeur wil niet zeggen hoeveel de Johan Cruyff Foundation nog van de sponsor tegoed heeft. "Dat maken we nooit openbaar. Maar ik kan wel zeggen dat het om een substantieel bedrag gaat."

Hoe
Lees ook:
Hoe Wendy van Dijks fitnessbedrijf Disq op de fles ging

Volgens Meijer werd destijds geschermd met 'grote investeringen' in O'sonyq, waarmee de sponsorgelden 'gegarandeerd' zouden zijn. "Onze inzet is om zo veel mogelijk kinderen in beweging te laten komen. Daarvoor zijn dit mooie deals. Maar als afspraken niet worden nagekomen, zijn we er snel klaar mee. Hier zijn veel partijen de dupe van geworden."

Oprichter Kraaibeek wil geen toelichting geven op het faillissement.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van