Ga naar de inhoud
Aanvoer van houtpulp stokt

Houtpulpmaker waarschuwt voor nieuw tekort aan wc-papier

Vorig jaar zorgden hamsterende consumenten voor tekorten aan wc-papier in supermakten. Beeld © ANP

Er dreigt opnieuw een tekort aan wc-papier te ontstaan. Niet omdat mensen massaal aan het hamsteren zijn geslagen zoals aan het begin van de coronacrisis, maar vanwege de wereldwijde tekorten aan zeecontainers.

Daarvoor waarschuwt bestuursvoorzitter Walter Schalka van het Braziliaanse Suzano in een interview met persbureau Bloomberg. Volgens de grootste producent van houtpulp ter wereld slaat het containertekort over naar het bulktransport, waardoor de aanvoer van houtpulp stokt.

Verstoorde handel

Sinds vorig jaar herfst zijn de wereldwijde handelsstromen ernstig verstoord als gevolg van de coronacrisis. Doordat de vraag vanuit Azië, en dan met name vanuit China, enorm is gestegen, is er in Azië een tekort aan lege containers ontstaan.

Ze blijven achter in Europa en Noord-Amerika, omdat vanuit daar minder producten naar Azië teruggaan. Als gevolg hiervan zijn de prijzen hard gestegen. Betaalde je tot vorig jaar zomer nog zo'n 1500 dollar per container vanuit Azië, nu schommelt de prijs al maanden rond de 8000 dollar.

Marktleider houtpulp

Door het tekort stappen steeds meer producenten over op bulktransport, waarbij de goederen rechtstreeks in het ruim van een schip gaan. Schalka ziet nu al minder schepen aanmeren in de terminals van zijn bedrijf. Houden de tekorten aan, dan zou dat uiteindelijk kunnen betekenen dat producenten van toiletpapier door hun pulpvoorraden heen raken.

Brazilië is 's werelds grootste leverancier van houtpulp, terwijl Suzano goed is voor ongeveer een derde van de wereldwijde aanvoer van houtpulp. Volgens Schalka exporteert zijn bedrijf deze maand minder dat verwacht en nemen de problemen de komende maanden alleen maar toe.

Verkooplimieten

Als gevolg van de wereldwijde lockdowns sloegen veel consumenten vorig jaar maart grote partijen toiletpapier in, met name in Europa. Hierdoor kwamen veel supermarkten met lege schappen te staan. Onder meer Albert Heijn en Jumbo voerden verkooplimieten in.

Zelfs de politiek bemoeide zich ermee. Premier Mark Rutte riep Nederlanders op te stoppen met het hamsteren van wc-papier. Volgens hem was dat nergens voor nodig en beschikte Nederland over genoeg toiletpapier om 'tien jaar te poepen'.