Ga naar de inhoud
Zelf doen

Zelftestbranche komt van de grond: eerste twee geschikt voor consumenten

Liggen zelftesten straks in de drogist? (rechts: Sywert van Lienden)

Nu de eerste twee coronazelftesten zijn goedgekeurd kan het niet lang meer duren of ze liggen gewoon in de schappen bij drogist, apotheek of zelfs supermarkt. Van de zelftest wordt veel verwacht. Ondernemers zien kansen. Al kan het momentum ook snel voorbij zijn.

De zelftest is veelbelovend, op twee manieren. In de eerste plaats zou de maatschappij weer op een veilige manier open kunnen. Als je je makkelijk en snel zelf kunt testen op corona kun je weer veilig naar school, de winkel of de kroeg, zo is de hoop. 

Testmaatschappij

In de tweede plaats biedt zo’n testmaatschappij, waarbij mensen een paar keer per week een test bij zichzelf afnemen, nieuwe mogelijkheden voor ondernemers. 

Het aantal bedrijven dat zich linksom of rechtsom bezighoudt met corona is het laatste jaar gegroeid, blijkt uit gegevens die RTL Z heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. 

Zo nam het aantal groothandels in farmaceutische producten en medische apparatuur met respectievelijk zo’n 7 procent en 4 procent toe. Het gaat om een toename van enkele tientallen, op een al jaren stabiel aantal van zo’n 1000 en 1700 bedrijven.

Goede zaken

Het gaat dan bijvoorbeeld om ondernemers die beschermingsmiddelen verkopen, of commerciële testers. Maar er zitten ook aanbieders van die zelftesten tussen. Zij verwachten goede zaken te kunnen doen. 

PrevViral, van ondernemer Sander Brus, begon rond de uitbraak van de coronacrisis. Eerst verkocht hij mondkapjes, inmiddels twee typen zelftesten. Die hebben overigens nog geen ontheffing hebben gehad. "Maar in Oostenrijk ligt er al een bij de apotheek", aldus Brus. Hij verwacht dat dat ook in Nederland snel het geval kan zijn. 

De stichting van Sywert van Lienden, Hulptroepen Alliantie, verkoopt nu al een van de goedgekeurde zelftesten. Voor 179 euro krijg je 25 testen thuisgestuurd. Dat komt neer op zo'n 7 euro per stuk. Bij andere webshops wordt die test voor een vergelijkbare prijs aangeboden. 

4 of 5 euro

Maar nu de overheid ontheffing heeft verleend voor dit type test verwacht Van Lienden dat de prijs snel lager zal worden, als er meer gebruik van gemaakt wordt. "Zo tussen de 4 en 5 euro", zegt hij in gesprek met RTL Nieuws. 

Klinkt weinig, maar als je meerdere testen per week doet kan het behoorlijk in de papieren lopen. "Het is best kostbaar", erkent Van Lienden. "Dus ik denk dat de overheid daar iets aan moet doen, want als je dit structureel wil doen, een testsamenleving, dan kost dat wel wat." In Duitsland willen ze iedereen een keer per week een gratis zelftest kunnen laten doen

Bulkverpakking

Overigens is dat niet per se gunstig voor het verdienmodel van PrevViral, van Sander Brus. Als de zelftesten voor een paar euro in de drogist liggen hoef je ze immers niet in bulkverpakking te bestellen bij een webshop. 

Maar dat hindert niet. "Als we hierdoor 'normaler' kunnen gaan leven ben ik daar heel tevreden mee", zegt hij. Bovendien zal de zelftest in zijn algemeenheid aan populariteit winnen, ook voor andere aandoeningen, vermoedt Brus. "Dat gaat een heel normaal fenomeen worden."

Hoe
Lees ook:
Hoe betrouwbaar is een zelftest? En wat kost die? Zes vragen en antwoorden

Zelftesten bieden hoop, maar wees voorzichtig

Sneltesten kunnen heel zinvol zijn, benadrukte directeur Jaap van Dissel van het RIVM, bij de technische briefing aan de Tweede Kamer deze week. Omdat ze coronabesmettingen aan het licht kunnen brengen bij mensen zonder klachten. 

Maar het is wel van groot belang om ook na een negatieve testuitslag met een sneltest toch de coronamaatregelen na te leven. Omdat sneltesten nooit volledig betrouwbaar zijn "ga je dus gevallen missen die wel degelijk het virus bij zich dragen, maar negatief testen", zei hij.  

Virusonderzoeker Jaap Goudsmit verwacht veel van de zelftest. "Op grond van zo'n negatieve test zou ik het aandurven mensen de toegang tot een café, restaurant of stadion te verschaffen", schrijft hij in oktober vorig jaar in NRC

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van