Afscheid huishoudtak

Philips verkoopt Senseo- en strijkijzertak voor 4,4 miljard

25 maart 2021 11:26 Aangepast: 26 maart 2021 06:58
Een klant inspecteert Senseo-modellen in de Mediamarkt in Zoetermeer, in 2009. Beeld © Archieffoto ANP

Na de lampentak neemt Philips nu ook afscheid van de divisie die huishoudelijke apparaten maakt. Het Eindhovense bedrijf verkoopt de huishoudtak voor in totaal 4,4 miljard euro aan Hillhouse Capital, een Chinese investeringsfirma.

De deal zelf is goed voor 3,7 miljard euro, meldt Philips. Na aftrek van belasting en transactiekosten, houdt het bedrijf daar 3 miljard aan over. Die zal in het derde kwartaal van dit jaar bijgeschreven kunnen worden in de boeken, verwacht het bedrijf. Dan zal de transactie naar verwachting zijn afgerond.

De deal is nog wel afhankelijk van de 'gebruikelijke' voorwaarden, zoals toestemming van mededingingsautoriteiten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Philips profiteert flink van coronacrisis

Bovenop de 3,7 miljard euro ontvangt Philips in de komende 15 jaar nog een vergoeding van de kopers om de naam Philips te mogen blijven gebruiken op de producten. Die vergoeding is goed voor een totaalbedrag van naar schatting 700 miljoen euro. 

De huishoudtak van Philips was in 2020 goed voor een omzet van 2,2 miljard euro. Er werken ongeveer 7000 mensen, verspreid over de hele wereld. 

Airfryer en stofzuigers

De tak maakt onder meer koffiezetapparaten, strijkijzers en stoomapparaten voor kleding. Ook worden er keukenapparaten zoals blenders, de airfryer en stofzuigers gemaakt. Die worden verkocht in meer dan honderd landen. 

"Ik ben blij dat we met Hillhouse Capital een nieuw huis hebben gevonden voor onze huishoudtak zodat het marktleiderschap, het sterke merk en de pijplijn vol nieuwe innovaties verder uitgebreid kan worden", aldus Frans van Houten, topman van Philips.

De verkoop van de huishoudelijkdivisie volgt op de beursgang van de lampentak van het bedrijf in 2016 en past daarmee in de strategie van het bedrijf om zich alleen nog maar te richten op het maken van medische apparatuur. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van