Scheelt 25 miljoen euro

Reiskostenvergoeding blijft onbelast tot 1 juli, ook als je niet reist

24 maart 2021 13:27 Aangepast: 24 maart 2021 13:33
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Financiën. Beeld © ANP

Werkgevers kunnen hun personeel ook de komende maanden nog de onbelaste vaste reiskostenvergoeding blijven overmaken, ook als werknemers helemaal niet meer naar kantoor gaan. De Belastingdienst gaat hier vanwege de coronacrisis coulant mee om, en het demissionaire kabinet heeft besloten deze maatregel tot 1 juli te verlengen.

Het is al voor de derde keer dat de maatregel wordt verlengd. Dat is fijn voor werknemers die misschien al tijden thuiswerken, maar toch nog maandelijks de reiskostenvergoeding krijgen overgemaakt van hun werkgever. Normaal gesproken is dat tegen de regels. Immers: als er geen reiskosten worden gemaakt, is de vergoeding eigenlijk verkapt loon, waarover dus belasting betaald moet worden.

Het kabinet is coulant omdat er ook nog steeds werknemers zijn die wel naar hun werk gaan en daar kosten voor moeten maken, meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief in antwoord op Kamervragen. "Denk hierbij aan werknemers die vaste kosten hebben van de eigen auto of private leaseauto die zij eerder gebruikten voor woon-werkverkeer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet puzzelt nog maandje extra op reiskostenvergoeding

Een andere reden om coulant te blijven is dat veel werkgevers de reiskostenvergoeding gebruiken om hun thuiswerkende werknemers te compenseren voor de extra kosten die dat met zich mee brengt, aldus Vijlbrief. 

Thuiswerkvergoeding?

De verlenging van de maatregel is overigens zeker niet voor alle thuiswerkers goed nieuws. Sommige bedrijven hebben als voorzorgsmaatregel de vaste reiskostenvergoeding al wel afgeschaft, maar nog geen thuiswerkvergoeding ingevoerd. 

Het uitstel geldt trouwens alleen voor werknemers die deze vergoeding voor 13 maart vorig jaar al kregen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuiswerken blijft, dus willen werkgevers af van de reiskostenvergoeding

De maatregel scheelt de overheid per maand ongeveer 8 miljoen aan gederfde inkomsten. De 3 maanden extra uitstel kosten de overheid op die manier zo'n 25 miljoen euro, laat een woordvoerder van Vijlbrief desgevraagd weten. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van