Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Musk houdt woord: Tesla te koop met bitcoins

Tesla-baas Elon Musk. Beeld © AP

Amerikaanse consumenten kunnen vanaf vandaag Tesla's kopen met bitcoins. Topman Elon Musk kondigde onlangs al aan dat dit mogelijk zal worden, nu is het dan ook echt zo ver.

Dat meldt de excentrieke ondernemer vanochtend op Twitter.

Voorlopig kunnen alleen nog Amerikaanse bitcoinbezitters met hun cryptogeld betalen. Musk laat weten dat in de loop van het jaar ook in andere landen wagens met bitcoins gekocht kunnen worden.

Op de site van Tesla is die belofte trouwens een stuk minder stellig. Daar valt te lezen dat Tesla 'overweegt' om in de toekomst de betaalmethode ook in andere landen aan te bieden.

Gaat alle kanten op

Dat een groot bedrijf als Tesla directe betalingen in bitcoin accepteert is redelijk uniek. Door de grote koersschommelingen en de vereiste rekenkracht van computers om een bitcointransactie te verwerken, is de cryptomunt als betaalmiddel nog niet erg bruikbaar.

Zo bestaat voor de verkoper die bitcoin accepteert het aanzienlijke risico dat de valuta waarin is betaald al vlak na de betaling een stuk minder waard is geworden. Omgekeerd kunnen kopers zich al snel achter de oren krabben als een paar dagen later blijkt dat de koers enorm is gestegen, en zij in feite dus veel te veel hebben betaald. 

Rekenvoorbeeld

Stel: je koopt een Tesla van 56.000 dollar met precies 1 bitcoin, eind goed al goed, zou je denken. Maar als diezelfde bitcoin een paar dagen later opeens 65.000 dollar waard is, dan heb je in feite 9.000 dollar te veel neergelegd. Een lekker extraatje voor Tesla, maar de druiven voor de jou zijn dan wel zuur.

Een
Lees ook:
Een Tesla betaal je straks ook met bitcoins: koers op record van 44.000 dollar

Musk lijkt het volste vertrouwen in de munt te hebben. Vorige maand kondigde hij ook al aan dat Tesla voor 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) aan bitcoins heeft ingeslagen. 

Dat heeft het bedrijf voorlopig, met de nadruk op voorlopig, zeker geen windeieren gelegd. De koers van de cryptomunt stond begin februari, toen Tesla bekend maakte de bitcoins te hebben gekocht, op zo'n 38.000 dollar. Inmiddels is de koers gestegen naar 56.500 dollar (47.700 euro), een stijging van 48,6 procent.

Record:
Lees ook:
Record: bitcoin breekt door grens van 50.000 dollar

In een jaar tijd is de prijs van een bitcoin zelfs vertienvoudigd. Maar dat zijn geen garanties voor de toekomst. Na de piek eind 2017 van zo'n 20.000 dollar, klapte de koers in elkaar. Een jaar na die piek was de waarde nog 'maar' een dikke 3000 dollar.

Regeltjes

Aan het kopen van een Tesla met bitcoins zitten wel een aantal regeltjes vast. Zo moet het exacte bedrag worden overgemaakt uit één bitcoinwallet, binnen de tijd die Tesla daarvoor geeft. Bij het betalen gaat er een timer lopen. Als de betaalopdracht niet op tijd is gegeven, vervalt de aangeboden prijs. 

De bitcoins die binnenkomen bij Tesla worden niet verkocht en omgezet in dollars, zegt Musk er nog bij. Dat betekent dus dat het bedrijf een flinke hoeveelheid bitcoins in bezit gaat krijgen, als klanten ook daadwerkelijk hun aankopen gaan doen op deze manier.

Elon
Lees ook:
Elon Musk geeft zichzelf een nieuwe functietitel: Technoking

Overigens geldt ook hier weer: wat Tesla op papier zet, is wat minder stellig dan wat Musk via Twitter de wereld in slingert. In een document dat het bedrijf onlangs bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC deponeerde staat namelijk expliciet dat Tesla de door klanten betaalde bitcoins 'misschien wel of misschien niet' te gelde maakt.

Wel schrijft het bedrijf de intentie te hebben om de cryptovaluta voor de lange termijn aan te willen houden. Doel van de investering van 1,5 miljard dollar is namelijk om meer rendement te behalen op de geldreserves van het bedrijf.