Brillengigant

Overname GrandVision goedgekeurd als Eyewish in de verkoop gaat

23 maart 2021 15:55 Aangepast: 23 maart 2021 16:22
Een vestiging van Eye Wish, onderdeel van GrandVision. Beeld © ANP

Het Frans-Italiaanse brillenconcern EssilorLuxottica mag bedrijf GrandVision overnemen, waar optiekketens Pearle, Solaris en EyeWish onder vallen. Daarvoor moet het wel die laatste keten van de hand doen.

Eind 2019 maakte EssilorLuxottica bekend GrandVision over te willen nemen. Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager begon daarop een onderzoek of die combinatie van brillenmerken en brillenverkoopketens niet te machtig zou worden en daarmee nadelig voor consumenten.

Brillenmoloch

Uit dat onderzoek, waarvoor onder andere 4300 Europese opticiens feedback gaven, kwam naar voren dat de combinatie in Nederland, België en Italië de concurrentie op de brillenmarkt aanzienlijk zou bemoeilijken.

Daarop bood EssilorLuxottica aan een deel van de retailactiviteiten af te stoten. In Nederland gaat het om de 142 winkels van EyeWish die inclusief de merknaam worden verkocht. De brillengigant die na de fusie overblijft, kan wel een aantal winkels houden onder een nieuwe naam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EssilorLuxottica geeft zich niet over in brillenoorlog om GrandVision

Bezwaren weggenomen

In België moeten de 35 winkels van keten GrandOptical verkocht worden om de deal te laten slagen. In Italië moet het gefuseerde bedrijf maar liefst 174 winkels afstoten: de volledige keten VistaSi van EssilorLuxottica, evenals de 72 winkels van de keten 'GrandVision by'.

Met het afstoten van de 351 winkels zijn de bezwaren van de Europese Commissie weggenomen en kan de overname doorgaan. Vooropgesteld dat EssilorLuxottica zich aan de eigen voorstellen houdt.

GrandVision is blij met de goedkeuring, laat Annia Ballesteros, directeur Investor Relations, weten aan RTL Z. "Een mijlpaal, positief nieuws voor het rondkomen van de deal." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Keiharde strijd om overname van brillenconcern GrandVision

Coronaverlies

Of de fusie daadwerkelijk een feit wordt, valt nog even te bezien. Er loopt namelijk nog een rechtszaak die EssilorLuxottica startte tegen het overnamedoelwit.

Het Italiaans-Franse bedrijf wil weten of GrandVision wel genoeg heeft gedaan om de coronacrisis het hoofd te bieden. Vanwege de crisis moesten veel opticienwinkels dicht, wat GrandVision een verlies van 212 miljoen euro opleverde in de eerste zes maanden van het jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vestager wil komende jaren nog harder optreden tegen techreuzen

Procedure op procedure

GrandVision en diens grootaandeelhouder, investeringsmaatschappij HAL, gaven geen inzicht in het beleid, waarop EssilorLuxottica in juli vorig jaar naar de rechter stapte.

In augustus volgde ook nog een kort geding om inzage in de bedrijfsgegevens van GrandVision. Dat verloren de Fransen en Italianen, waarop zij in hoger beroep gingen. De uitspraak van deze rechtszaak is binnenkort, Ballesteros heeft het volste vertrouwen in een goede afloop, zegt zij. 

Op hun beurt hebben HAL en GrandVision een procedure aangespannen om er zeker van te zijn dat de overname doorgaat. EssilorLuxottica bood zo'n 7 miljard euro voor het bedrijf. Het aandelenbelang van ruim 76 procent van HAL was toen de deal gesloten werd zo'n 5,5 miljard euro waard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van