Kwakkelende machinebouwer Verolme weet faillissement niet te vermijden
Apparatenbouwer Verolme uit Moerdijk, ooit onderdeel van het gelijknamige scheepsbouwconcern, is failliet. Curator Marcel Windt probeert delen van het bedrijf door te starten.
Verolme Special Equipment uit Moerdijk is een bouwer van specialistische apparatuur, zoals warmtewisselaars en drukketels. Het bedrijf komt voort uit de scheepsbouwgigant Rijn-Schelde-Verolme (RSV) die begin jaren tachtig ten onder ging. Sinds 2015 is het in handen van investeerder Bencis.
Coronacrisis
Vorig jaar werd Verolme, dat er financieel al niet best voor stond, nog eens getroffen door de coronacrisis. Mede daardoor viel de verkoop van zogenoemde 'scrubbers', filters om uitlaatgassen van zeeschepen te zuiveren, weg.

Corona duwt machinebouwer Verolme in surseance
Twee weken geleden kreeg de Zuid-Hollandse onderneming uitstel van betaling. Een poging om die adempauze te gebruiken om het bedrijf buiten een faillissement te houden, is nu mislukt.
Eind vorige week blijken Verolme Holding en drie dochterbedrijven failliet te zijn verklaard. Dat bevestigt curator Marcel Windt.
Doorstart
Volgens Windt hebben zich inmiddels zo'n twintig gegadigden gemeld die geïnteresseerd zijn in de overname van delen van het bedrijf, zonder de schulden. "Gisterenavond hebben we het verkoopproces gestart", aldus de curator.
"Tot het pakket dat te koop is, behoren onder meer het personeel en de activa als machines, maar ook de know how, de registraties, de onderhoudscontracten en de opportunities zoals een vervolgproject in China."
Vijf projecten die niet konden wachten, zijn inmiddels al 'voor een marktconforme prijs' doorgeschoven naar zusterbedrijf Exotech. "Om daarop 900.000 euro te kunnen verdienen, was nog een investering van een half miljoen euro nodig. Dat gaat het ondernemerschap van een curator te buiten", zegt Windt.
Duidelijkheid
De curator wil het verkoopproces van de overige onderdelen vóór Pasen afronden. "Dan moet er duidelijkheid zijn voor de klanten, de leveranciers en de 32 werknemers die nog resteerden na een eerdere reorganisatie. Iedereen met serieuze interesse die zich wil houden aan de geheimhoudingsvoorwaarden, kan zich melden om de bedrijfsgegevens te bekijken."

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief
Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief.