Ga naar de inhoud
Breidt uit naar Italië en Spanje

De Action draait ook in coronatijd prima, ondanks lockdowns

Action opende vorig jaar 164 nieuwe winkels. Beeld © ANP / Frank de Roo

Ondanks corona draaide koopjeswinkel Action vorig jaar goed. De omzet steeg met 9 procent tot een kleine 5,6 miljard euro. De operationele winst steeg nog sterker. Dit jaar opent Action de eerste winkels in Italië en volgend jaar in Spanje.

De ontwikkeling van de omzet van Action hing afgelopen jaar nauw samen met die van het coronavirus en daarmee met de lockdowns. In de winkels die langer dan een jaar open waren liep de omzet namelijk met 1,4 procent terug.

In maart (-20 procent), april (-61 procent) en mei (-11 procent) kelderde de omzet. Ook in november daalde de omzet, met ruim 13 procent. Dat blijkt uit een presentatie voor beleggers.

Van
Lees ook:
Van alle winkels missen we de Action het meest: 'Ik kwam er elke dag'

Meer winkels

Dat de totale omzet toch steeg, komt doordat er wederom winkels werden geopend. In totaal kwamen er 164 bij, vooral in Polen, Duitsland en Frankrijk. Eind 2020 stond de teller op 1716 winkels.

De operationele winst (vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen) steeg met 12,4 procent tot 609 miljoen euro.

Shoppingwalhalla
Lees ook:
Shoppingwalhalla bij Den Haag opent midden in coronacrisis

Groei bij eind lockdowns

Dat consumenten graag naar Action komen blijkt wel uit het feit dat de omzet onmiddelijk herstelde in de maanden dat de winkels weer open mochten. 

Zo groeide de omzet in de maanden juni tot en met oktober met meer dan 11 procent. Action berekende zelfs dat als er geen lockdowns waren geweest, de totale omzet vorig jaar met maar liefst 10,4 procent was gestegen. 

Het
Lees ook:
Het succes van Action: meer kopen dan waar je voor kwam

Italië en Spanje

Door de enorme groei van de afgelopen jaren is Nederland niet meer het land met de meeste Actionwinkels. Dat is namelijk Frankrijk, met eind december 559 winkels. Pas daarna komen Nederland (met 395 winkels) en Duitsland (met 389 winkels).

Verder groeide Action hard in Polen en Oostenrijk, terwijl de eerste winkels in Tsjechië openden.

Slimme deurbel van de Action: te goedkoop?

11:41

Dit jaar worden er in het noorden van Italië tussen de 5 en 7 winkels geopend. Action ziet Italië, met een bevolking van 60 miljoen consumenten, als een interessante markt.

Hetzelfde geldt voor Spanje met 47 miljoen inwoners. Het is nog niet bekend gemaakt hoeveel winkels Action volgend jaar in Spanje wil openen. 

Jaar minder goed begonnen

Nu zijn in veel landen waar Action actief is de winkels open. In de drie belangrijkste markten gelden nog beperkingen. Zo mogen er in Nederland maximaal 50 klanten tegelijk in een winkel. In Duitsland is meer dan de helft van de winkels nog dicht. In Frankrijk geldt dat voor een klein aantal winkels.

De omzet van winkels die al meer dan een jaar open zijn daalde dan ook in januari en februari, maar in maart sloeg dat om naar een groei.

Van
Lees ook:
Van tijdwaarschuwing tot personal shopper: dit is het nieuwe winkelen

'Dividend'

Financieel staat Action er goed voor. Het heeft nu 525 miljoen euro in kas. De eigenaren, het Britse 3i, krijgt zelfs een dividend van meer dan 1 miljard euro, berekende het Financieele Dagblad.