Ga naar de inhoud
Ook ander champignonbakje

Jumbo stopt gehakt niet meer in bakje om afval terug te dringen

Jumbo vervangt de verpakkingen voor vlees. Beeld © ANP

Wie gehakt bij de Jumbo koopt, krijgt dat vanaf april in een andere verpakking. Niet langer in een bakje met daar omheen nog plastic, maar alleen in een plastic zakje. De supermarkt wil daarmee de afvalberg terugdringen. Voor een verpakking van 500 gram is straks 70 procent minder plastic nodig.

De supermarkt begint met het gemengd gehakt, stapsgewijs worden alle gehaktsoorten en het biologisch vlees dit jaar op de nieuwe manier verpakt. De besparing van plastic loopt daardoor op tot zo'n 300.000 kilogram per jaar, heeft Jumbo berekend.

Plasticberg onder de loep

De Nederlandse supermarkten hebben samen met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in februari 2019 afgesproken dat er in 2025 20 procent minder verpakkingsmateriaal in de supermarkt ligt. Verpakkingen moeten voor 95 procent recyclebaar zijn, waarbij het plastic voor de helft uit gerecycled materiaal bestaat.

Jumbo is niet de enige supermarkt die de plasticberg onder de loep neemt. Meer supermarkten voeren de laatste tijd veranderingen door. Zo schrapt PLUS vanaf volgende week de dubbele plastic deksels bij noten. Al eerder verwijderde de supermarkt de dubbele deksels van gesneden fruit. Later in het jaar volgen aanpassingen bij andere producten, zoals tapas en brood- en toastsalades.

Iconisch
Lees ook:
Iconisch blauw champignonbakje maakt plaats voor een transparante variant

Ook de verpakkingen van andere producten bij Jumbo gaan op de schop. Bij de witte champignons van het huismerk wordt het plastic deksel vervangen door een plastic seal. En het bekende blauwe bakje wordt vervangen door een transparante variant, die beter te recyclen is. Albert Heijn deed dit al eerder. Het is bij Jumbo goed voor een reductie van 25.000 kilogram plastic per jaar.

Verpakte bananen

Het plastic om de bananen die per 7 stuks zijn verpakt, verdwijnt. Er komt een papieren band voor terug, wat voor 19.000 kilo minder plastic per jaar moet zorgen.

De plastic verpakking van Jumbo huismerkaardappelen is teruggebracht met 11 procent, wat een jaarlijkse besparing van ongeveer 12.000 kilogram oplevert. Dit voorjaar stapt Jumbo voor zijn biologische aardappelen geheel over op een papieren verpakking.

'Mispaksel'

Consumenten ergeren zich al langer aan de vele plastic verpakkingen bij producten. Greenpeace organiseert de Mispakselverkiezing. In 2019 werd die gewonnen door Jumbo die de biologische paprika verpakt in bioplastic. Deze paprika kreeg bijna een derde van de ruim 17.000 stemmen. De fairtrade bananen van PLUS, verpakt in een plastic zak, eindigden op de tweede plaats. PLUS liet Greenpeace daarna laten weten de verpakking aan te passen. 

Bekijk ook: Kunnen we wel zonder wegwerpplastic?

11:20