Coronaproof stemmen

Verkiezingen in coronatijd: cashen op kuchschermen en rode potloden

17 maart 2021 12:56 Aangepast: 17 maart 2021 13:53
Tonnie Berents in de loods met miljoenen rode potloden. Beeld © Eigen foto

Door corona moeten gemeenten een hoop extra maatregelen treffen in de stemlokalen. Al die kuchschermen, handgelhouders, afzetpaaltjes en rode potloden: wie levert dat spul en verdienen ze er nog wat aan?

Tientallen gemeenten meldden zich al ruim voor de verkiezingen bij verhuurder van kantoormeubilair Alvero, in het Brabantse Oosterhout.

"Dat is wel een compliment waard", zegt commercieel directeur Reinier Nederhoed. "Ik had verwacht dat er op het laatste moment nog wel wat paniekvoetbal zou zijn." 

Behoorlijke aantallen

Alvero leverde onder andere aan Tilburg en Oosterhout praktisch alle benodigdheden voor een stemlokaal: stoelen, tafels, maar ook kuchschermen, handgelhouders en de bijbehorende vulling. "Alleen de stemhokjes zelf komen van een andere leveranciers." 

Al die producten heeft het bedrijf in duizendtallen op voorraad staan in hun loods in Oosterhout. Die is nu wel een stuk leger, want niet alleen de stemlokalen moeten worden ingericht, ook de tellocaties.

"Dan praat je over locaties waar zo'n 800 mensen aan het tellen zijn, waar dus ook tafels en schermen geleverd moesten worden." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitgebrachte stemmen naar andere locaties om coronaproof te tellen

Doordat het stemmen vroeger begon, was het leveren logistiek gezien wel een grotere uitdaging dan andere jaren, zegt Nederhoed. "Donderdagochtend vroeg beginnen we weer met ophalen bij de stemlokalen. Dat spul staat vrijdagmiddag weer in de loods om schoongemaakt te worden voor de volgende klant." 

'We verdienen niet méér aan de verkiezingen'

Wat de inrichting van een stemlokaal de gemeente kost, hangt helemaal af van de grootte en de wensen. "Een stemlokaal met zeg vier tafels, stoelen en alle coronamaatregelen kost ongeveer 120 euro. Dat is inclusief halen en brengen." 

Het halen en brengen is ook precies wat de opbrengsten van de verhuur drukt, zegt hij. "Het is voor ons voordelig als we heel veel spullen op dezelfde locatie neer kunnen zetten. Aan veel locaties leveren maakt de kosten inherent hoger. Maar we verdienen dit jaar absoluut niet meer aan de verkiezingen dan andere jaren. Het past gewoon in ons verdienmodel. Geen plus, maar zeker ook geen min." 

De miljoenen rode stempotloden in de loods van Tobe Sales. De miljoenen rode stempotloden in de loods van Tobe Sales.

Voor Tobe Sales in Uden ligt dat iets anders. Eigenaar Tonnie Berents brainstormde vorig jaar al met zijn team over de verkiezingen van 2021 en hoe die er anders uit zouden kunnen zien door corona. "Ik heb een bedrijf in promotionele artikelen. Dan ben je altijd aan het nadenken wat voor nieuwe acties je kunt doen." 

Apart verzenddoosje

Hij belde met een paar gemeenten om te vragen hoe zij het zouden aanpakken, de verkiezingen. Een meeneempotlood leek het hem het handigste bij het stemmen. "Stel je voor dat je als gemeente Rotterdam, met 600 stemlokalen, elk potlood moet schoonmaken. Dat kost je klauwen met geld!" 

Hij deed onderzoek en liet vanuit China een aantal potloden overkomen. Die gingen naar gemeentes voor een testronde en het ruim 8 centimeter ronde exemplaar kwam daarbij als winnaar uit de bus.

"Een hard potlood geeft krassen, dus je wilt een iets zachter exemplaar. Maar wel een met een goede punt, die niet makkelijk afbreekt. Daar hebben we een apart doosje voor ontwikkeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rood potlood mag in veel gemeenten mee naar huis na het stemmen

Logistieke operatie

Uiteindelijk zijn vele miljoenen rode potloden vanuit China naar Nederland verscheept. Hoeveel precies wil Berents niet zeggen. Ze liggen op verkiezingsdag bij ongeveer de helft van de 347 gemeenten in Nederland. "Die hebben we niet allemaal zelf benaderd, een deel is via een tussenbureau bij ons terechtgekomen." 

Die miljoenen stempotloden in Nederland krijgen, was een behoorlijke logistieke operatie, lacht Berents. "Zes weken productietijd in China en dan met de boot naar Nederland, want het vliegtuig is niet te betalen. Van de haven naar onze opslag in Tilburg om ze te verdelen. En dan op transport naar de verschillende gemeenten." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stemmen in coronatijd: speciale kluizen, bewaking en chaos bij briefstemmen

Leuke klapper

Niet elke gemeente was op tijd met bestellen, zegt hij. "Op een gegeven moment kun je geen bestellingen meer aannemen, in verband met de levertijd. Sommige gemeenten hebben er toch voor gekozen om ze te laten invliegen, ook al was dat veel duurder. En uiteindelijk hebben we ook in Europa nog gekeken, maar dan kostte een potlood je 25 tot 30 cent." 

De exemplaren uit China kosten 'een paar centen', zegt Berents. Het heeft hem zeker wat opgeleverd. "Maar ik ben niet in een keer binnen hoor. We hebben de gemeenten best een scherpe prijs geboden. Maar ik stop aan het einde van 2021, na 33 jaar dit bedrijf te hebben gehad. Het is wel leuk om aan het einde van je carrière nog zo'n klapper te maken."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van