Ga naar de inhoud
Verkopers gedupeerd

Veilinghuis Daan Auctions failliet door onbehoorlijk bestuur

Online veiling Daan Auctions verkocht veel boedels van failliete bedrijven. Beeld © ANP

Online veilinghuis Daan Auctions is in 2018 failliet gegaan door onbehoorlijk bestuur. Gedupeerden, waaronder veel klanten die goederen via de veilingsite hadden verkocht, gingen voor tonnen het schip in.

Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z. Van de rechter moeten de oprichter en een medebestuurder nu opdraaien voor de totale faillissementsschade en alvast een voorschot van 700.000 euro betalen.

Eerste online veilinghuis

Daan Auctions werd in 2003 opgericht door ondernemer Frank Oosterbeek, naar eigen zeggen als het 'eerste online veilinghuis van Nederland'. Vooral curatoren van failliete bedrijven gingen de veilingsite gebruiken, voor de verkoop van voorraden en inventarissen.

Dat leek een lucratieve business voor het veilinghuis. Daan Auctions ontving namelijk 10 procent van de opbrengst van de verkoper, en nog eens 16 procent opgeld van de koper.

Jarenlang verliesgevend

De veilingsite groeide aanvankelijk als kool en opende dochters in België en Ierland, maar begin 2018 ging het bedrijf plotseling bankroet. Bij het afwikkelen van het faillissement kwam curator Robin de Wit er al snel achter dat Daan Auctions jarenlang verliesgevend was geweest.

De curator ontdekte ook dat het veilinghuis niet alleen de commissies en opgeld van de veilingopbrengsten incasseerde zoals afgesproken, maar de verliezen van het eigen bedrijf financierde met de veilingopbrengsten zelf.

Gedupeerden

Dat bleef onopgemerkt zolang Daan Auctions draaide en er telkens nieuw geld binnenkwam, maar daaraan kwam een eind door het faillissement in 2018. Toen bleken klanten van wie de spullen al waren geveild en netjes betaald door de kopers toch te kunnen fluiten naar hun centen.

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw miljoenenverlies voor veilingsite Catawiki

Gedupeerden gingen voor tonnen het schip in. In totaal hadden 'gewone' schuldeisers -  waaronder de curatoren die via de site failliete boedels hadden verkocht - ruim 800.000 euro van het failliete veilinghuis tegoed. In dat bedrag zijn dus nog niet de vorderingen van de Belastingdienst en het UWV meegerekend.

Schadeclaim

Curator De Wit liet het er niet bij zitten en stelde Oosterbeek en medebestuurder Bairbre Scallan aansprakelijk voor de totale schade in het faillissement. Toen zij niet over de brug kwamen stapte de curator naar de rechter met een schadeclaim.

Uit het meest recente faillissementsverslag van Daan Auctions en een maandag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de rechtbank Amsterdam de claim van de curator in oktober heeft toegewezen.

Onbehoorlijk bestuur

Volgens de rechter is het faillissement inderdaad te wijten aan onbehoorlijk bestuur, mede wegens het onterechte gebruik van veilingopbrengsten van klanten.

"Geen redelijk denkend bestuurder zou naar het oordeel van de rechtbank onder dezelfde omstandigheden aldus jarenlang de aan derden toekomende gelden voor de financiering van haar eigen onderneming hebben gebruikt", oordeelde de rechtbank.

De Amsterdamse rechters veroordeelden de bestuurders daarom tot betaling van het volledige boedeltekort en een voorschot daarop van 700.000 euro. Omdat Oosterbeek en Scallan niet in hoger beroep gingen is de uitspraak inmiddels onherroepelijk.

Nog niet betaald

Curator De Wit bevestigt dat zijn claim is toegekend, maar zegt dat de 700.000 euro nog steeds niet is overgemaakt. "De bestuurders hadden een verzekering voor bestuurdersaansprakelijkheid, maar de verzekeraar keert niet uit. Ik heb gewacht tot de termijn voor hoger beroep voorbij was, maar nu ga ik nadere stappen nemen."

Hoe
Lees ook:
Hoe Daan Auctions jarenlang kon sjoemelen met veilingopbrengsten

Gevraagd naar een toelichting op zijn veroordeling doet Oosterbeek aanvankelijk of zijn neus bloedt en wekt de suggestie dat de bestuurders slechts zijn veroordeeld omdat zij de jaarrekeningen te laat indienden.

Oneens

De ondernemer blijft volhouden dat Daan Auctions het geld van klanten mocht gebruiken ter financiering van het eigen bedrijf, ook al oordelen de curator en de rechter daar anders over.

"Ik vind niet dat er rekeningen van klanten zijn geplunderd. In elk faillissement heb je schuldeisers die niet meer kunnen worden betaald. Dat zie je elke dag en is ook hier het geval. Ik ben het dan ook niet eens met de curator en de rechter."

Over hoe en wanneer de bestuurders de schade gaan betalen, is Oosterbeek onduidelijk. "We zijn daarover met de curator in gesprek. Over de verzekering kan ik niet veel zeggen, maar verzekeraars willen meestal liever niet betalen. En bij ons zit niet veel geld."

Nieuwe veilingsite

Oosterbeek is vlak voor het faillissement van Daan Auctions begonnen met een nieuwe veilingsite, Auctionista.

Volgens curator De Wit was hierbij sprake van een sterfhuisconstructie, waarbij waardevolle delen van het 'oude' veilinghuis vlak voor het faillissement werden weggesluisd naar het nieuwe bedrijf. Dat wist hij volgens de rechtbank Amsterdam echter niet hard te maken.