Max 50 klanten per uur

Ikea gaat open voor winkelen op afspraak, storing inmiddels verholpen

15 maart 2021 14:23 Aangepast: 16 maart 2021 23:11
Geluksvogels mogen IIkea weer in, als je in het systeem komt. Beeld © Vladimir Gerdo/TASS

Vanaf morgen kunnen mensen die de Ikea hebben gemist hun hart ophalen. De meubelgigant opent dan de deuren op afspraak. Je moet wel geluk hebben om ertussen te komen. De interesse is zo groot dat het reserveringssysteem dat wordt gebruikt om een plekje te bemachtigen vanmiddag uren platlag.

Je kunt vanaf vandaag voor drie dagen vooruit een tijdslot reserveren om te kijken hoe een bank zit of hoe een matras ligt.

Maar er zijn zoveel andere Nederlanders die hetzelfde willen, dat het systeem het niet aankan. Vanochtend kreeg je de mededeling dat door technische problemen er geen winkelafspraak kon worden geboekt.

Volgens Ikea-woordvoerder Sabine Kaars Sijpesteijn lag het systeem eruit doordat een grote hoeveelheid mensen tegelijk een afspraak wil boeken. Tegen het einde van de middag was de storing weer opgelost.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ikea worstelt met online shoppen, klanten boos: 'Waar blijft mijn bestelling?'

Tot vandaag 2 klanten per etage

Tot en met vandaag kunnen winkels in Nederland wel klanten ontvangen, maar het gaat dan om slechts twee klanten per etage. Voor een kleine boetiek van, bijvoorbeeld, acht bij vier meter, kan dat extra inkomsten opleveren.

Voor Ikea is dat totaal niet interessant. De kleinste Ikea in Nederland is een kleine 30.000 vierkante meter groot.

Vanaf morgen verandert dat. Er mogen dan maximaal 50 klanten per uur komen. Als een Ikea geopend is van 10.00 uur tot 19.45 uur, dan betekent dat dus 500 klanten per dag.

Kaars Sijpesteijn zegt dat Ikea rekent op 'een paar honderd klanten per dag' per vestiging, normaal zijn dat er 'een paar duizend per dag.' 

Er kunnen 24 keer zoveel mensen in

Ikea probeert de politiek wel te overtuigen dat er meer consumenten dan 50 per tegelijk de winkel inkunnen. De norm is 1 per 25 vierkante meter (met een maximum van 50 tegelijk).

Als je uitgaat van één bezoeker per 25 vierkante meter, zonder een maximum, dan zou de kleinste Ikea in Nederland bijna 1200 mensen tegelijk kunnen toelaten. Dat is dus 24 keer zoveel als vanaf morgen is toegestaan. 

In de Ikea in Groningen, met 41.000 vierkante meter één van de grootste in Europa, zouden er dan zelfs 1600 consumenten tegelijk kunnen rondlopen. Dat is 32 keer zoveel als volgens de regels mag.   

Ook problemen met webwinkel

Het is niet voor het eerst dat Ikea problemen heeft. Nu ben je nog vooral aangewezen op de site om spullen te bestellen en vervolgens te laten bezorgen of ze zelf op te halen.

Maar ook daar heeft het Zweedse woonwarenhuis problemen mee. Consumenten klagen over vertraagde of niet geleverde bestellingen. Tot overmaat van ramp is de klantenservice ook nog eens overbelast, zodat klachten soms aan dovemansoren waren gericht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote winkels niet blij met opening op afspraak: 'Hebben we niets aan'

Onder een Facebookpost van Ikea dat de webwinkel en klantenservice het druk hebben, stromen nog altijd reacties van wanhopige consumenten binnen die al weken wachten op een bestelling, of de verkeerde bestelling krijgen.

Update 17.54 Volgens Ikea was de storing 's middags verholpen. "Het aantal tijdslots wat we mogen aanbieden vanwege de richtlijnen en maatregelen van de overheid, is slechts een fractie van hoeveel klanten we normaliter verwelkomen op een dag en slechts een fractie van de interesse die er is om te winkelen op afspraak. De storing had dan ook te maken met overbelasting van de server doordat duizenden klanten tegelijkertijd een afspraak wilden boeken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ikea mag knokkende medewerkster bistro ontslaan

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van