Wordt vervolgd

Hamers: tonnen voor vakantiedagen, belastingadvies en advocaten

11 maart 2021 17:38
Ralph Hamers toen hij nog bestuursvoorzitter was van ING. Beeld © ANP

ING was vorig jaar bijna meer kwijt aan Ralph Hamers’ niet opgenomen vakantiedagen, belastingadviseurs en advocaten dan aan zijn reguliere salaris. Dat blijkt uit het jaarverslag van de bank.

Hamers verliet ING vorig jaar juni om topman te worden bij UBS, een benoeming die hem financieel geen windeieren legt, bleek eerder al.

Bij ING liep Hamers voor zes maanden werk met in totaal 1,7 miljoen euro de deur uit. Bijna 9 ton daarvan is salaris; 8 ton is opgebouwd uit 'emolumenten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vervolgde Ralph Hamers pakt 3,8 miljoen in vier maanden bij UBS

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Wat met dit laatste bedoeld wordt, blijkt uit de voetnoten. ING benadrukt dat géén sprake is van een vertrekregeling. Hamers verliet ING vrijwillig en daarmee zonder enige vorm van financiële compensatie voor een gedwongen vertrek.

Het grootste deel van de 8 ton, bijna 550 duizend euro, zijn kosten die ING maakte voor Hamers adviseurs op het gebied van belastingen, de uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen en kosten die vallen onder de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering waar Hamers vorig jaar een beroep op deed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING Bank wil salarissen drie jaar lang bevriezen

Verdeling onduidelijk

Deze laatste hangen samen met de advocaat die Hamers inschakelde wegens een zogenoemde artikel 12-procedure. Pieter Lakeman startte deze, omdat de voorzitter van Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) wilde dat Hamers alsnog vervolgd zou worden voor zijn vermeende nalatigheid bij het doorlichten van dubieuze klanten van ING.

ING blijkt de kosten voor de advocaat te vergoeden, bevestigt een woordvoerder. Welk deel van de 5,5 ton opging aan de belastingadviseurs, welk deel aan de niet opgenomen vakantiedagen en welk deel aan de advocaat, wil deze niet zeggen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van