Adempauze

Corona duwt machinebouwer Verolme in surseance

11 maart 2021 13:30 Aangepast: 11 maart 2021 16:20
Verolme Special Equipment in Moerdijk Beeld © ANP

Apparatenbouwer Verolme Special Equipment uit Moerdijk, ooit onderdeel van het gelijknamige scheepsbouwconcern, heeft als gevolg van de coronacrisis uitstel van betaling moeten aanvragen.

Dat bevestigt bewindvoerder Marcel Windt tegen RTL Z. Windt benadrukt dat Verolme daarmee niet per se op een faillissement afstevent. "Dit is een mooi bedrijf, met een mooie naam, waar we echt ons best voor moeten doen."

Uitstel van betaling

Uit het insolventieregister blijkt dat Verolme Special Equipment en drie zusterbedrijven eergisteren uitstel van betaling hebben gekregen. Het bedrijf, dat onder meer warmteregelaars en drukvaten bouwt, komt voort uit Verolme IJsselmonde, ooit onderdeel van scheepsbouwer Verolme in Rotterdam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe de overname van Stork door Amerikanen eindigde in tranen

In 2015 werd de Zuid-Hollandse apparatenbouwer overgenomen door de Amsterdamse investeringsmaatschappij Bencis. Die voegde het bedrijf vervolgens samen met enkele branchegenoten, tot Pressure Thermal Dynamics. "De andere bedrijven uit dat industriële conglomeraat zijn overigens goed gezond", aldus Windt.

Coronacrisis

Verolme stond er daarentegen eind 2019 al niet best voor, blijkt uit het meest recente jaarrekening in het register van de Kamer van Koophandel. Het bedrijf maakte dat jaar een nettoverlies van zo'n 800.000 euro, na een verlies van 5,7 miljoen in het voorgaande jaar.

In de goedkeurende verklaring bij die jaarstukken waarschuwde extern accountant Deloitte al voor 'een onzekerheid omtrent de continuïteit' van het bedrijf, omdat de coronacrisis tot problemen bij de financiering zou kunnen leiden.

Scrubbers

Volgens Windt speelde de coronacrisis inderdaad een rol bij de voorlopige surseance. "Verolme ontwikkelde een zogenoemde 'scrubber', een apparaat waarmee zeeschepen hun CO2-uitstoot kunnen beperken. Maar als gevolg van de lage olieprijs en de coronacrisis is de verkoop van scrubbers helemaal stil komen te liggen."

De bewindvoerder beschrijft de surseance als 'een adempauze', waarin samen met schuldeisers gezocht kan worden naar een oplossing. "Daarbij liggen alle opties op tafel, zoals een schuldsanering, maar ook een eventueel faillissement. We doen er alles aan om de zaak niet zomaar neer te leggen. Er werken hier 32 mensen, dus werkgelegenheid is een belangrijke factor."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van