Gevolg corona

Omzet transportsector maakte duikvlucht in 2020

11 maart 2021 00:01
De internationale trein naar Duitsland. Beeld © ANP

Het is de grootste omzetdaling sinds de crisis in 2009 voor vracht- en personenvervoerders. De transportsector in Nederland zette vorig jaar ruim 11,5 procent minder om dan een jaar eerder. Met name in het persoonsvervoer was het sappelen.

In het laatste kwartaal van 2020 daalde de omzet van onder andere luchthavens met 62 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Luchtvaartmaatschappijen zetten 57 procent minder om ten opzichte van de laatste drie maanden in 2019.

Spoorvervoerder NS maakte een paar weken geleden al bekend 111 miljoen verlies te hebben geleden in 2020. Het bedrijf verwacht pas in 2025 weer net zo veel reizigers als voor de coronacrisis te vervoeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Forse omzetdaling in de reisbranche en reclamesector

Extra werk

In het laatste kwartaal was er wel een plusje voor het goederenvervoer over de weg. In het tweede en derde kwartaal daalde de omzet nog vanwege de coronamaatregelen. In het vierde kwartaal zorgde de naderende brexit voor 3 procent omzetstijging.

Veel bedrijven besloten om in de laatste weken nog snel goederen te importeren of exporteren naar het Verenigd Koninkrijk. Dat leverde extra werk op voor transporteurs die op het VK rijden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona stuwt bestellingen maaltijdbezorger Just Eat Takeaway

Meer pakketjes

De post- en koeriersbedrijven vormen de grote uitzondering op de malaise in de transportsector. In de laatste drie maanden van 2020 steeg hun omzet met bijna een kwart. In de maand december waren zij helemaal spekkoper: toen stegen de internetverkopen met 56 procent – en al die artikelen moesten ook worden bezorgd.

Postbedrijf PostNL bezorgde in 2020 een recordaantal van 337 miljoen pakketjes. In het vierde kwartaal belden bezorgers voor 30 procent meer pakketten aan dan een jaar eerder. PostNL denkt dat zo’n 25 miljoen pakketten extra zijn verstuurd door de coronacrisis.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van