Ga naar de inhoud
Doorstart met oprichtster

Modelabel Humanoid: eerst punk, toen wereldmerk, nu failliet

Modellen tonen creaties van Humanoid tijdens de modeshow United Arnhem. Beeld © ANP

Het Nederlandse damesmodemerk Humanoid, dat ontstond in de punkscene, is failliet. Zes jaar geleden wilde het label met een nieuwe investeerder nog internationaal expanderen, maar corona gooide roet in het eten. Delen van het modebedrijf maken een doorstart.

Humanoid ontstond aan het begin van jaren tachtig in Arnhem als onderdeel van een kunstenaarscollectief van punkers en krakers. In de jaren negentig werd het mode-atelier onder leiding van Hans Boelens en creatief directeur Sandra Harmsen volwassen.

Gevestigd modelabel

Na de eeuwwisseling groeide Humanoid uit tot een gevestigd internationaal modelabel. Bij het 35-jarige bestaan in 2017 telde het modebedrijf 400 verkooppunten wereldwijd, een eigen winkel in een voormalige kerk in Arnhem en een webshop.

Zes jaar geleden nam de Belgische investeerder Vendis Capital een belang in Humanoid, en stapte oprichter Boelens uit. Onder verse leiding moest het bedrijf een nieuwe groeispurt maken. Naast de Benelux, de VS en Italië, wilde Humanoid ook Azië en Scandinavië veroveren.

Geen succes

Een groot succes lijkt dat niet te zijn geworden. In 2017 stapte de nieuwe directeur alweer op, en twee jaar later nam creatief directeur Harmsen afscheid. Uit de laatste jaarrekening van Alux Holding, het bedrijf boven Humanoid, blijkt dat het eigen vermogen eind 2019 negatief was. Dat betekent dat het bedrijf technisch failliet was.

In 2020 voldeed Humanoid volgens het verslag als gevolg van de coronacrisis niet meer aan de voorwaarden van de bank voor financiering. Destijds verwachtte het bedrijf nog dat de huisbankier zich coulant zou opstellen.

Maar in de loop van vorig jaar werden de problemen nog groter, legt marketingmanager Daan Berkhoff uit. "Investeerder Vendis wilde zijn eerste fonds ten gelde maken, en daarom geen nieuw geld in Humanoid steken. De bank heeft daarna het krediet opgezegd, en een taxateur aangesteld om de activa te verkopen."

Doorstart met oprichtster

Die ontwikkelingen leidden vorige week uiteindelijk tot het faillissement van de bedrijven achter Humanoid, AteliersH en Alux. Curator Carla Nijhuis moet beide faillissementen afwikkelen.

Maar dankzij de verkoop van de activa door de bank, kon Humanoid inmiddels dus deels doorstarten. "Toen de investeerder aangaf niet verder te willen, besloten financieel directeur Maikel van den Dungen en oprichtster Sandra Harmsen te kijken of dat mogelijk was", aldus marketingmanager Berkhoff.

Amsterdamse
Lees ook:
Amsterdamse modewinkel Vivienne Westwood failliet en gesloten

Volgens Berkhoff haalden zij bij familie en vrienden geld op, om de gezonde delen van het bedrijf over te nemen. "We zijn er nu met volle kracht mee bezig, en het lijkt goed te gaan. We proberen het aantal gedupeerden te beperken, en zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden." Er werkten 28 mensen bij het modelabel.

Onzekere periode

"Het is nog een onzekere periode, maar wij zijn ervan overtuigd dat het goed gaat", aldus de marketingmanager. "En het is fijn om Sandra weer terug te hebben als adviseur, zodat het weer een familiebedrijf wordt."

Of de curator akkoord gaat met de verkoop van de bedrijfsonderdelen vóór het faillissement, is nog niet duidelijk. Nijhuis was onbereikbaar voor commentaar. Ook Vendis-partner Vincent Braams kon nog geen toelichting geven, waardoor onbekend is hoeveel de investeerder is verloren aan het faillissement.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief