Versoepelingen coronamaatregelen

Terrassen misschien weer open met Pasen: 'Beter dan niks'

09 maart 2021 15:02 Aangepast: 09 maart 2021 16:25
Een leeg terras op de Neude in Utrecht. Beeld © ANP

Eind maart mogen, als de coronacijfers het toelaten, de terrassen weer open. Met afstand tussen de tafels natuurlijk, en een beperkt aantal gasten per tafel en per terras. Ondernemers zijn blij dat er weer wat mag, maar nog niet overtuigd van de plannen.

Johan de Vos, eigenaar van café Boerke Verschuren, zegt dat hij blij is dat zijn terras binnenkort met een beetje geluk weer naar buiten mag. "Fijn dat ze wakker zijn geworden en denken in mogelijkheden." Al is hij niet te spreken over de manier waarop.

Volgens de Bredase ondernemer moet het kabinet kijken naar de ruimte en niet naar het aantal mensen. Een maximum aantal mensen op een terras toestaan werkt in de praktijk volgens hem niet en loont ook niet. "Ik heb 140 stoelen. Met die regels betekent het dat ik 50 mensen maximaal kan plaatsen. Dat is niet genoeg." De precieze regels moeten overigens nog bepaald worden.

Johan de Vos Johan de Vos

'Kopieer regels vorige zomer'

Iets dat het kabinet de komende weken nog kan regelen, aldus De Vos. "Je zag bij de retail ook dat het niet werkt, twee mensen per verdieping. Ik hoop dat ze dat nog wijzigen." De ondernemer zegt dat het kabinet de aanpak van vorige zomer kan 'kopiëren'. Dat betekent: volle terrassen, maar wel anderhalve meter afstand houden.

Ook doet hij een oproep aan het kabinet om 'tweespalt' binnen de horeca te voorkomen. Hoe het plan nu is voorgesteld, is het volgens hem niet eerlijk. "Geef ook ondernemers zonder terras perspectief. Ik heb geluk dat ik mijn terras kan neerzetten, maar een aantal kan dat niet."

Miniatuurvoorbeeld
De horeca wil al langer open

Groot deel horeca wil terrassen op 2 maart openen

'Het is een begin'

Jurre Quicken uit Venlo juicht het openen van de terrassen toe. Zijn Brownies&Downies is geopend midden in de coronacrisis. Sinds vorige maand zijn hij en zijn vriendin klaar om te openen voor publiek. "Een klein terras heb ik, zes tot zeven tafels. Dat betekent dus zo'n 12 tot 14 mensen die ik kan verwelkomen. Het is beter dan niks, een begin."

Quicken hoopt dat er snel meer mag van de overheid. Niet alleen meer mensen op zijn terras, maar vooral ook meer publiek in zijn zaak. Als ze daar op anderhalve meter kunnen zitten, kan hij de zaak normaal draaiende houden. 

Ondernemer Jurre Quicken Ondernemer Jurre Quicken

Er klaar voor

Brownies&Downies is nog wel open voor dagbesteding. Mensen met een verstandelijke beperking komen nog langs. Quicken is daardoor nog vier dagen in de week op de zaak. Ook heeft hij nu 'tijd om met leveranciers te bellen'. Al geeft hij toe dat hij er nu wel klaar voor is om weer fulltime bezig te zijn.

"Ik snap heel goed dat ze voorzichtig moeten zijn, maar hopelijk laten de coronacijfers het toe en kunnen we weer meer doorpakken en dus meer versoepelen."

Casper van Heteren (R) met een van zijn bezorgers Casper van Heteren (R) met een van zijn bezorgers

'Liever pas op de plaats'

Over dat versoepelen denkt Casper van Hesteren anders. In Tiel heeft hij drie zaken naast elkaar. Twee restaurants, Jus en Olijf, en café De Beurs. Vooral voor die laatste onderneming is het goed nieuws dat het terras weer open mag. Al zie hij dat toch wat anders.

Van Hesteren wil liever dat er nog even gewacht wordt met verdere versoepelingen, er moet volgens hem nu pas op de plaats gemaakt worden. "Ik zeg zeker niet: gooi alle terrassen maar weer open. Laten we nog even wachten met zijn allen. Ik heb veel liever meer zekerheid."

Overleven

Hij wordt wel degelijk geraakt door de coronacrisis, vertelt hij. De helft van zijn omzet is weg, de zaken gesloten en alleen met bezorgen verdient hij geld. "Maar ik wil niet weer in een lockdown zitten, als we de boel iets meer hebben versoepeld."

Door de steun van de overheid en het feit dat hij minder kosten heeft, gaat hij het nog even redden zegt hij. "Ik overleef het wel. Laten we de coronacijfers eerst flink naar beneden krijgen. Het is een zware tijd, maar dit komt goed."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van