Recordverlies

KLM-concurrent Lufthansa lijdt megaverlies van 6,7 miljard euro

04 maart 2021 11:06
Het aantal beschikbare stoelen bij Lufthansa is dit jaar maar 40 tot 50 procent van 2019. Beeld © Andreas Arnold/dpa

De coronacrisis pakt dramatisch uit voor Lufthansa, de grootste Duitse luchtvaartmaatschappij. Over 2020 was er een verlies van 6,7 miljard euro. Later dit jaar zal het aantal passagiers toenemen, denkt het concern, maar minder dan het eerder dacht.

De omzet van Lufthansa kelderde in heel 2020 met 63 procent tot 13,6 miljard euro.

Er werd een verlies geleden van ruim 6,7 miljard euro, het grootste voor het bedrijf ooit. Over 2019 was er nog een winst van 1,2 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordverlies van 7,1 miljard euro voor Air France-KLM

Corona

Door corona werd er vorig jaar veel minder gevlogen. Vorig voorjaar viel het vliegverkeer voor passagiers grotendeels stil als gevolg van de reisbeperkingen.

In de zomer, toen de coronamaatregelen werden versoepeld, volgde een herstel. In het najaar waren er echter nieuwe lockdowns.

Eerder al bleek dat Air France-KLM zwaar was getroffen door de coronacrisis. Daar daalde de omzet vorig jaar met 59 procent, tot 11,1 miljard euro.

Die afname is dus wat kleiner dan bij Lufthansa. Het verlies van Air France-KLM was met bijna 7,1 miljard echter groter.

Gering herstel

Voor 2021 verwacht Lufthansa dat het minder slecht zal gaan dan in het dramatische 2020. Daarbij is de hoop gevestigd op meer coronatests en vaccinaties.

Toch zal nog een flink deel van de vliegtuigen aan de grond blijven. De capaciteit zal wel stijgen, maar tot slechts 40 tot 50 procent van het niveau van 2019 (dus vóór corona). Eerder ging het nog uit van een niveau van 60 procent van vóór corona.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Air France-KLM in de penarie: sowieso nieuwe miljardensteun nodig

Pas rond 2025 zal het aantal beschikbare stoelen terug zijn op 90 procent van het niveau van vóór de pandemie.

Weer een verlies

Lufthansa rekent voor 2021 op wederom een verlies. Dat zal echter wel lager zijn dan dat over afgelopen jaar.

Het bedrijf denkt overigens wel te kunnen profiteren van de gestegen vraag naar vrachtvervoer. Ook in 2020 profiteerde het daar al van, waardoor dat onderdeel wél winst maakte.

Vorig jaar stak de Duitse regering al 9 miljard euro in Lufthansa om het bedrijf niet om te laten vallen. Daarbij kostten reorganisaties wegens de crisis 28.000 medewerkers hun baan bij het concern.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van