Meer steun nodig

NS houdt last van corona: tot 2025 verlies van 2,6 miljard

25 februari 2021 09:37
NS-personeel op het Centraal Station van Rotterdam, december 2020. Beeld © ANP

Spoorvervoerder NS heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. Het bedrijf reed in 2020 met halflege treinen en vreest dat dit de komende jaren ook nog wel zo blijft. Dat levert een verliespost van ruim 2,6 miljard euro op. 

Het bedrijf leed vorig jaar al een verlies van 111 miljoen euro, maar schrijft ook al het verlies af dat het tot 2025 nog verwacht te lijden. Het gaat daarbij onder andere om 1,5 miljard in Nederland en 786 miljoen euro voor de spoorlijnen die het bedrijf uitbaat in onder meer het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. 

Alles bij elkaar opgeteld komt de NS uit op een min van bijna 2,6 miljard euro. Dat staat in schril contrast met de 215 miljoen euro winst die het bedrijf in 2019 haalde. De omzet van 6,6 miljard bleef ongeveer op hetzelfde niveau als in 2019.

Miniatuurvoorbeeld
Augustus 2020:

NS diep in de rode cijfers ondanks miljard overheidssteun

Het miljardenverlies was nog veel hoger geweest als de Nederlandse en Britse overheid vorig jaar niet al te hulp waren geschoten. In totaal kreeg NS 2,3 miljard overheidssteun, bedoeld om de treinen te laten rijden. 

Meer overheidssteun nodig

Het bedrijf denkt niet dat deze steun genoeg is. Om dit jaar en volgend jaar de dienstregeling te kunnen blijven uitvoeren, zijn er 'nieuwe financiële afspraken nodig', aldus president-directeur Marjan Rintel. Het bedrijf verwacht pas in 2025 weer net zo veel reizigers als voor de coronacrisis te vervoeren. 

NS gaat zelf ook snijden in de kosten. De vervoerder wil tot en met 2024 1,4 miljard euro bezuinigen. Het vervoersbedrijf gaat dat doen door het investeringsbudget met 30 procent te verlagen en het schrappen van 2.300 banen. NS hoopt dat laatste te bereiken via natuurlijk verloop. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FNV-leden stemmen in met nieuwe cao NS, acties voor nu van de baan

Het verlies boekt het bedrijf af uit het eigen vermogen, wat er voor zorgt dat de financiële gezondheid een stuk slechter is geworden. De solvabiliteit, de verhouding tussen het eigen vermogen van een bedrijf en vreemd vermogen zoals leningen, is van 40 procent in 2019 gedaald tot 14 procent.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van