Ga naar de inhoud
Tirannengedrag

Koningsdrama bij staalbedrijf GS; oprichterszoon ontslagen

GS Staalwerken bouwde onder meer aan het filmmuseum Eye in Amsterdam. Beeld © ANP

Bij het Brabantse staalbedrijf GS heeft zich een koningsdrama voltrokken waarbij alle vuile was buiten is komen te hangen. Het familiebedrijf ontsloeg de 50-jarige oprichterszoon, die jarenlang gold als de gedoodverfde opvolger van zijn vader. Tirannengedrag werd hem uiteindelijk fataal.

GS Staalwerken is een staalbouwbedrijf uit Helmond dat in de jaren zestig werd opgericht door de Brabantse ondernemer Geert Smulders. Met zo'n 500 werknemers boekte het bedrijf in 2019 een goed winstgevende omzet van 86 miljoen euro.

Het staalbedrijf werkte aan prestigieuze projecten, zoals het filmmuseum Eye aan de Amsterdamse IJ-oever. En met een geschat vermogen tussen 50 en 100 miljoen euro stond Smulders jarenlang in de Quote 500.

Gedoodverfd opvolger

Jarenlang leek het voor de buitenwereld een uitgemaakte zaak dat zoon Mark Smulders zijn vader zou opvolgen als topman. Smulders junior had zijn sporen verdiend bij de Poolse dochters van GS en zat sinds 2016 in de top van het staalbedrijf.

Intern was niet iedereen echter even gecharmeerd van een opvolging door de zoon. Na het overlijden van zijn vader begin 2019 werd Smulders junior daarom een jaar op sabbatical gestuurd. Het familiebedrijf benoemde buitenstaander Jeroen Schipper tot algemeen directeur.

Ontslagen

Na afloop van het betaald verlof volgden nog besprekingen over de rol die Smulders zou kunnen gaan vervullen bij het familiebedrijf, maar die mislukten. Directeur Schipper sprak intern van 'zeer complexe verhoudingen en een uiterst moeizaam verlopen evaluatie'.

Dit
Lees ook:
Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

Toen ook externe bemiddeling mislukte, stapte het staalbedrijf naar de rechter om Smulders te ontslaan. De rechtbank Oost-Brabant ging daar in juli mee akkoord en verbrak de arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsrelatie. De oprichterszoon ontving een karige ontslagvergoeding van 30.000 euro.

Hoger beroep

Smulders nam daarmee geen genoegen, en ging in hoger beroep. Daarbij eiste hij zijn baan terug, of anders ontslag- en schadevergoedingen van 1,15 miljoen euro.

Volgens hem was er tot het overlijden van zijn vader 'geen vuiltje aan de lucht' geweest, waren de arbeidsverhoudingen niet verstoord, en was hij onterecht aan de kant geschoven.

Vuile was

Als gevolg van het hoger beroep komt nu alle vuile was buiten te hangen. Uit een trits verklaringen van betrokkenen, waaronder de financieel directeur, het hoofd personeelszaken en adviseurs, komt een beeld naar voren van een tiran en een bullebak, die als 'zoon van de baas' zijn zin probeert door te drijven.

Top
Lees ook:
Top Rotterdams havenbedrijf Broekman weg na botsing met eigenaar

Dat ging regelmatig gepaard met woede-uitbarstingen en scheldkanonnades, waarbij in een geval een telefoon 'aan gruzelementen' werd gesmeten en in andere gevallen werknemers ziek werden of ontslag namen. Een betrokkene spreekt van 'gedrag waar de honden geen brood van lusten'. 

Bedrijf in gevaar

Ook financiers en leveranciers zouden zich negatief hebben uitgelaten over de opvolging door junior. Volgens een betrokkene zou daardoor zelfs het voortbestaan van GS Staalwerken in gevaar kunnen komen. Smulders' moeder verklaarde dat ook haar man hun zoon niet geschikt had geacht voor een leidinggevende rol in het bedrijf.

Op basis van die verklaringen en de onvoldoende onderbouwde betwisting daarvan, concludeerde het Gerechtshof in Den Bosch onlangs dat de verhouding tussen de oprichterszoon en het bedrijf 'ernstig en duurzaam' is verstoord, en het ontslag dus terecht is.

'Bokito-cultuur'
Lees ook:
'Bokito-cultuur' bij Refresco, ceo intimideerde hr-directeur

Omdat de werkgever volgens het hof niets valt te verwijten, heeft Smulders geen recht op de geëiste schadevergoeding van ruim 1 miljoen euro. Wel verhoogden de rechters zijn ontslagvergoeding, van 30.000 tot 37.000 euro. 

Moeilijk te accepteren

Smulders' advocaat Lars Claassens vindt het een onbevredigende uitspraak. "Mijn cliënt is een ondernemer die ook eigen bedrijven heeft opgericht, dus hij zal zijn weg wel vinden. Maar dit was het bedrijf van zijn vader waarvoor hij zijn hele leven heeft gewerkt. Hij had de hoop daarmee verbonden te kunnen blijven. Dat dit niet kan, is moeilijk te accepteren."

Volgens Claassens wordt nog gekeken naar mogelijkheden om tegen de uitspraak in cassatie te gaan. "Of die er zijn, is nog niet duidelijk. Deze uitspraak is nog vers, en moet eerst even bezinken."

Beter uit elkaar

Advocaat Ton Hendriks, die tijdens de zaak optrad voor GS Staalwerken, zegt dat het bedrijf tevreden is met de uitspraak.

"Maar dit is voor iedereen een heel vervelende situatie. GS heeft dit niet gewild en heeft er alles aan gedaan om dit te voorkomen. Het is echter zoals het is. Wij zijn ervan overtuigd dat het voor alle partijen beter is dat ze uit elkaar gaan."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van